Κλιμάκια μηχανικών στη Ναύπακτο

Κλιμάκια μηχανικών στη Ναύπακτο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις «πληγές» της από τα 4,7 Ρίχτερ της προηγούμενης Κυριακής μετρά η Ναύπακτος. Κλιμάκια μηχανικών βρίσκονται από χθες στην πόλη για την καταγραφή των ζημιών σε περισσότερα από 20 κτίρια, ένα εκ των οποίων -μια πολυκατοικία- εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους. Οι σεισμολόγοι πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός ακόμα σεισμού ανάλογου μεγέθους στο αμέσως επόμενο διάστημα. Χθες, τη Ναύπακτο επισκέφθηκαν πέντε κλιμάκια μηχανικών από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) της Πάτρας και πραγματοποίησαν έλεγχο στα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές από τον σεισμό των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Οι μηχανικοί έλεγξαν περί τα 20 κτίρια που παρουσίασαν ρωγμές, κανένα ωστόσο δεν κρίθηκε επικίνδυνο, άρα κατεδαφιστέο.

Τις σημαντικότερες ζημιές υπέστη μια τριώροφη πολυκατοικία στην περιοχή Παλαιοπαναγιάς, η οποία εκκενώθηκε. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ. Κώστας Σταυρόπουλος θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο κτίριο, αρχής γενομένης από την ενίσχυση της υποστύλωσή της.

Οσον αφορά τους περίπου 40 ενοίκους της πολυκατοικίας, φιλοξενούνται σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια, ενώ άλλοι μετακόμισαν στα εξοχικά τους. Πάντως, ο Δήμος Ναυπακτίας είχε μεριμνήσει για τη διαμονή όσων ήθελαν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Οπως ανέφερε ο κ. Κώστας Σταυρόπουλος, έχει επανέλθει η ηρεμία τόσο στην πόλη της Ναυπάκτου, όσο και σε γειτονικές περιοχές, αφού τις πρώτες ώρες μετά την σεισμική δόνηση, υπήρξε αναστάτωση.

Στο μεταξύ στην Πάτρα σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο έχουν καταγραφεί μόνο μικρές ζημιές σε παλαιές κατοικίες, καθώς και πτώσεις σοβάδων σε ορισμένα κτίρια. Επίσης ελέγχθηκαν οκτώ κτίρια από κλιμάκια μηχανικών και διαπιστώθηκε ότι είναι και αυτά κατοικήσιμα.

Από τις 22 Ιουλίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή έχει ξεκινήσει από τις 22 Ιουλίου, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της Πάτρας, του Ρίου, του Αγίου Βασιλείου, αλλά και άλλων παραλιακών περιοχών της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

«Το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρατηρείται μια εντονότερη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή», επιβεβαιώνει ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Οταν έχουμε επίμονη σεισμική δραστηριότητα, τότε ξεφεύγουμε από το φυσιολογικό πλαίσιο. Δεν είμαστε σε φάση υψηλού κινδύνου, η πιθανότητα για ένα μεγαλύτερο σεισμό είναι μικρή. Χρειάζεται όμως εγρήγορση από τους επιστήμονες και τις υπηρεσίες της πολιτείας».

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 14.35 το μεσημέρι της Κυριακής, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε μικρή απόσταση (2-3 χλμ.) από τη Ναύπακτο, 173 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές στη Ναύπακτο όχι μόνο λόγω της εγγύτητας του επικέντρου στην πόλη, αλλά και λόγω του μικρού του εστιακού βάθους (18 χλμ.). Πέρυσι, στις 18 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί λίγο ανατολικότερα της Ναυπάκτου σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή