ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΑΝΕ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΗΣ

Αποζημίωση για θάνατο 22χρονης στη φυλακή

Αποζημίωση ύψους 440.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας στους γονείς και τον αδελφό μιας 22χρονης κρατουμένης στις φυλακές Κορυδαλλού, η οποία απεβίωσε την παραμονή του 2003, έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών στο κελί της. Η νεαρή κρατείτο για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το ελληνικό Δημόσιο φέρει ευθύνη, αφενός γιατί οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν απέτρεψαν την είσοδο ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές, αφετέρου γιατί δεν αντελήφθησαν ότι η νεαρή και οι τρεις συγκρατούμενές της έκαναν χρήση ναρκωτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της 22χρονης, δύο ακόμη συγκρατούμενές της έχασαν τη ζωή τους, ενώ η τρίτη βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση.

ΣΕ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟ

Δεν έκοβαν αποδείξεις

«Απόβαση» στη Μύκονο και στην Πάρο έκαναν το περασμένο Σαββατοκύριακο αστυνομικοί της νεοσύστατης Οικονομικής Αστυνομίας, με σκοπό τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για οικονομικές, φορολογικές και άλλες παραβάσεις. Ελέγχθηκαν συνολικά 22 καταστήματα στην Πάρο και 20 στη Μύκονο, από τα οποία πέντε και δύο αντίστοιχα βρέθηκαν να μην εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ διαπιστώθηκαν και άλλες παραβάσεις, όπως διπλή ταμειακή μηχανή, έλλειψη άδειας λειτουργίας κ. ά. Οι περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, ενώ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες ΔΟΥ.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Ψεκασμοί κατά κουνουπιών

Σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή του Μαραθώνα προχώρησαν χθες αργά το βράδυ (από τις 23.00 έως τις πρώτες πρωινές ώρες) οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, έπειτα από απόφαση των τοπικών αρχών και του υπουργείου Υγείας. Η διαδικασία θα επαναληφθεί μεθαύριο. Η απόφαση ελήφθη μετά την καταγραφή κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε κατοίκους της περιοχής. Σημειώνεται ότι έως και χθες τα κρούσματα του ιού ανέρχονταν τουλάχιστον σε 10, εκ των οποίων τα δύο αφορούσαν κατοίκους του Μαραθώνα. Ενα πιθανό κρούσμα καταγράφηκε σε κάτοικο της περιοχής της Λούτσας. Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση και σε συνεχείς συσκέψεις με τις περιφερειακές ενότητες ανά τη χώρα.

ΝΕΑΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Εκβίαζε περιπτερούχο

Από νωρίς ξεκίνησε την «καριέρα» του στον κόσμο του εγκλήματος ένας 19χρονος, που συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου με την κατηγορία της εκβίασης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεαρός πήγαινε τακτικά σε περίπτερο της περιοχής του και απαιτούσε χρήματα από το 41χρονο ιδιοκτήτη υπό την απειλή μαχαιριού ή απειλώντας τον ότι θα κάψει το περίπτερο. Επειτα από καταγγελία του περιπτερούχου στήθηκε επιχείρηση και ο 19χρονος συνελήφθη, έχοντας στην κατοχή του προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ»

Ζητούν παράταση

Παράταση ενός ακόμη μηνός, μέχρι την 1η Οκτωβρίου αντί της 1ης Σεπτεμβρίου, για την υποβολή προτάσεων στο ερευνητικό πρόγραμμα της «Αριστείας», προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, ζητούν με επιστολή τους στην υπουργό Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών. Οι τρεις ενώσεις εξηγούν ότι η προκήρυξη κοινοποιήθηκε μόλις στις 3/8 στους ενδιαφερομένους, συμπίπτοντας με τον κατ’ εξοχήν μήνα διακοπών Αύγουστο, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων από ενδιαφερόμενους ερευνητές στο εσωτερικό και επιστημονικούς συνεργάτες από το εξωτερικό. Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε κατόπιν εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, με στόχο την ενίσχυση των άριστων ερευνητικών προσπαθειών στην Ελλάδα.

ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Χρυσό και στα Μαθηματικά

Τέσσερα στα τέσσερα πέτυχε η τετραμελής αποστολή φοιτητών του Τμήματος Μαθηματικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον πρόσφατο Διεθνή Διαγωνισμό Μαθηματικών για Φοιτητές, που διεξήχθη στο Μπλαγκόγιεβγκραντ της Βουλγαρίας. Ενα χρυσό, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια μετέφεραν στις αποσκευές τους ο Ηλίας Ζαδίκ, ο Αλέξανδρος Εσκενάζης, ο Δημήτρης Μπογιόκας και ο Κωνσταντίνος Ζέμας, αντίστοιχα. Με συνοδό τον καθηγητή Σ. Παπασταυρίδη, η ομάδα του ΕΚΠΑ κατέλαβε την 23η θέση σε σύνολο 80 ομάδων που συμμετείχαν, βελτιώνοντας κατά δέκα θέσεις την περσινή της κατάταξη.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ελεγχοι της Τροχαίας

Το προηγούμενο τριήμερο από την Τροχαία διενεργήθησαν 88.888 έλεγχοι σε όλη τη χώρα, από τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά 4.884 παραβάσεις. Από αυτές, οι 2.685 αφορούσαν υπερβολική ταχύτητα, οι 766 έλλειψη κράνους, 643 οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ. λπ. Μία εβδομάδα νωρίτερα (29 Ιουλίου – 1 Αυγούστου) είχαν διενεργηθεί 77.965 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 4.140 παραβάσεις. Σύμφωνα με την Τροχαία, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Προστασία των πουλιών

Δύο απλές, καλοκαιρινές, συμβουλές για την προστασία των πουλιών δίνει σε όλους μας η Ορνιθολογική Εταιρεία. Οσοι από εμάς μείνουμε στην πόλη μπορούμε να βοηθήσουμε τα πουλιά της γειτονιάς μας να αντεπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες, τοποθετώντας ένα δοχείο με νερό στο μπαλκόνι, τον κήπο ή τους δημόσιους υπαίθριους χώρους, βοηθώντας τους φτερωτούς μας γείτονες να ξεδιψάσουν. Οσοι βρεθούμε στις παραλίες, ας έχουμε στον νου μας ότι οι παραλιακοί βιότοποι φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών και άλλων οργανισμών. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να αφήσουμε σε αυτούς μόνο τα ίχνη μας, συστήνει η οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή