Αποζημίωση 440 χιλιάδες ευρώ

Αποζημίωση 440 χιλιάδες ευρώ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2003 σε ένα από τα κελιά της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού τέσσερις κρατούμενες κάνουν χρήση ναρκωτικών. Στις 2.30 τα ξημερώματα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι παίρνουν απο το κελί μία από τις τέσσερις κοπέλες και λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώνουν ότι η 22χρονη είναι νεκρή. Η «κατάσταση» των τριών συγκρατουμένων της δεν φαίνεται να τους απασχολεί. Οταν ανοίγουν και πάλι το κελί στις 7.30 το πρωί διαπιστώνουν ότι ακόμη δύο κοπέλες είναι νεκρές και η τρίτη έχει πέσει σε κώμα. Οκτώ χρόνια μετά, οι γονείς και ο αδελφός της μίας εκ των κρατουμένων που έχασαν τη ζωή τους δικαιώθηκαν από το διοικητικό πρωτοδικείο που επιδίκασε συνολική αποζημίωση 440.000 ευρώ. Το πρωτοδικείο έκρινε ότι η πολιτεία φέρει ευθύνη, καθώς οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αφενός δεν απέτρεψαν την είσοδο των ναρκωτικών στις φυλακές, αφετέρου δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι οι κρατούμενες έκαναν χρήση στο κελί τους.

Η διακίνηση και η χρήση ουσιών στις φυλακές Κορυδαλλού είναι γεγονός. Αυτό που πολλά χρόνια πριν ήταν «κοινό μυστικό» πλέον βρίσκεται σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων και καταγράφεται σε αποφάσεις δικαστηρίων. Η 22χρονη κοπέλα ήταν σπουδάστρια και εκρατείτο στις φυλακές για χρήση και κατοχή ναρκωτικών. Σαν εκείνη υπάρχουν πολλές στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας…

Το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, πέραν της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών που προορίζονται για προσωπική χρήση, περιέχει και δέσμη ευνοϊκών μέτρων με στόχο την πλήρη θεραπεία των εξαρτημένων, αλλά και όσων συλλαμβάνονται ή κρατούνται για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά. Στόχος μεταξύ των άλλων είναι και η αντιμετώπιση της διακίνησης ουσιών εντός των φυλακών.

Στην κατεύθυνση αυτή το νομοσχέδιο προβλέπει: την εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα ως περιοριστικό όρο, την παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης εντός των φυλακών, την υπό όρους απόλυση για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης, την αναβολή άσκησης ποινικής δίωξης, την αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, την υποχρεωτική αναβολή στράτευσης και την αναβολή της δίκης. Εφόσον δε αποδειχθεί ότι ολοκληρώθηκε το θεραπευτικό πρόγραμμα, προβλέπεται οριστική παύση της δίωξης, υποχρεωτική αναστολή της ποινής και υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπέρ του δράστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή