Μείωση εισακτέων, σύμπτυξη ΑΕΙ

Μείωση εισακτέων, σύμπτυξη ΑΕΙ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμό των εισακτέων σε τμήματα «κορεσμένων» αντικειμένων, όπως η Νομική ή η Ιατρική, δωρεάν σίτιση και συγγράμματα μόνο σε εκείνους τους φοιτητές που χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και σύμπτυξη διάσπαρτων τμημάτων του ίδιου ΑΕΙ είναι μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση αξιολόγησης για τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Παράλληλα, η έκθεση κρίνει από ικανοποιητικά έως πολύ καλά περισσότερο του 50% των προγραμμάτων σπουδών, ενώ στο υπόλοιπο διαπιστώνονται από υπερβολικά μεγάλος αριθμός μαθημάτων για λήψη πτυχίου, μέχρι ασαφείς στόχοι του προγράμματος σπουδών που συνεπάγεται σύγχυση σε ό,τι αφορά τα προσόντα και τα μετέπειτα επαγγελματικά δικαιώματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) δεν είναι μαθηματικοί, αλλά οικονομολόγοι, εκείνοι του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) είναι φιλόλογοι και όχι ψυχολόγοι, ενώ οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) εγγράφονται στο Οικονομικό και όχι στο Τεχνικό Επιμελητήριο, οπότε θεωρούνται οικονομολόγοι και όχι μηχανικοί.

Το χαμηλό επίπεδο των φοιτητών που οφείλεται στις αδυναμίες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του συστήματος αποστήθισης, καθώς και η εισαγωγή σε τμήματα που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή τους κυριαρχούν στις γενικές παρατηρήσεις. Επισημαίνεται ακόμα η έλλειψη κτιριακών υποδομών στα ΑΕΙ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σοβαρή ανεπάρκεια Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Διδακτικού Προσωπικού. Ωστόσο, φωτεινό σημείο κρίνεται το «πολύ αξιόλογο σε σχέση με τη χαμηλή χρηματοδότηση ερευνητικό έργο» των ΑΕΙ, κατά την έκθεση της ΑΔΙΠ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης, από το σύνολο των 514 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης έχουν υποβάλει τα 312, δηλαδή ποσοστό 60% έχει ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, από τα 281 τμήματα ΑΕΙ, έκθεση έχει υποβάλει το 65% (186 εκθέσεις), ενώ από τα 233 τμήματα ΤΕΙ, το 54% αντίστοιχα (126 εκθέσεις) και από Επιτροπές Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων έχει μέχρι στιγμής αξιολογηθεί το 1/3. Ωστόσο, τονίζεται πως πρέπει να επισπευσθεί η εξωτερική αξιολόγηση για να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, διαφορετικά θα πρέπει να επιστραφούν στην Ε.Ε. 1,1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, η ΑΔΙΠ προτείνει να γίνεται βάσει του μέσου κόστους ανά φοιτητή πλήρους φοίτησης, το οποίο θα προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πραγματικό κόστος ανά φοιτητή, ανά γνωστικό αντικείμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων και Κρήτης που περιλαμβάνουν Ιατρικές Σχολές και άλλα αντικείμενα, η απόκλιση στο μέσο ετήσιο κόστος ανά φοιτητή κυμαίνεται από 4.265 ευρώ έως 8.086 ευρώ, ενώ στο ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, το κόστος κυμαίνεται από 7.948 ευρώ μέχρι 12.583 ευρώ. Τέλος, η έκθεση χαιρετίζει το κλίμα κατανόησης και εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε κατά το 2010 από τα ΑΕΙ απέναντι στον θεσμό της αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή