Αύξηση καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Ιντερνετ

Αύξηση καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Ιντερνετ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιντερνετ επεκτείνεται, καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο χώρο στην καθημερινότητά μας, αλλά ταυτόχρονα -κι όπως είναι φυσικό- κουβαλά μαζί του δυνατότητες και κινδύνους. Μαζί του αναπτύσσεται και η προσπάθεια καταγραφής και αντιμετώπισης των προβλημάτων και των κινδύνων, κάτι που μπορεί να ωθήσει τις εταιρείες που διαχειρίζονται τομείς του Διαδικτύου να λάβουν μέτρα προστασίας.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εξαμηνιαία έκθεση καταγγελιών (πρώτο εξάμηνο του 2011), που έδωσε στη δημοσιότητα η SafeLine, η Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτή η SafeLine έλαβε συνολικά 1.807 καταγγελίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός καταγγελιών, που αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, ένδειξη αφενός της διάδοσής τους, αφετέρου των προβλημάτων που καταγράφονται ειδικά όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η SafeLine έλαβε στο πρώτο εξάμηνο 565 καταγγελίες (31% του συνόλου), οι οποίες αφορούσαν το Facebook. Αυτές σχετίζονταν με παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υποκλοπή κωδικών πρόσβασης, δημιουργία ομάδων μίσους, περιπτώσεις εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, σεξουαλικής παρενόχλησης και τέλος, απειλής.

Το 27% του συνόλου των καταγγελιών αφορά τη λήψη ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (Spam) και τις περιπτώσεις phising (δηλαδή την προσπάθεια απόσπασης – «ψαρέματος» προσωπικών πληροφοριών μέσω ενός παραπλανητικού e-mail). Ακολουθούν με 15% καταγγελίες για ελλιπή προστασία προσωπικών δεδομένων, ενώ το 14% αφορά μηνύματα για παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας. Εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμηση καταγγέλλει το 13% των μηνυμάτων, ενώ οικονομικές απάτες ένα ακόμα 13%. Το 6% των καταγγελιών αφορά ρατσισμό και ξενοφοβία, το 5% παιδική πορνογραφία, επίσης το 5% απειλή, ενώ παραβιάσεις του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία το 2%.

Αξιοποίηση

Οπως επισημαίνει η SafeLine, οι καταγγελίες αξιοποιούνται. Καταρχήν, η Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους διαχειριστές του Facebook, κάτι που έχει επιτευχθεί μέσω του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ανοιχτών Γραμμών INHOPE, του οποίου η SafeLine αποτελεί την επίσημο εκπρόσωπο στην Ελλάδα, με σκοπό την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων. Επίσης, οι καταγγελίες για περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας προωθήθηκαν, μέσω της κοινής βάσης δεδομένων του INHOPE, σε αντίστοιχες Ανοιχτές Γραμμές Καταγγελιών άλλων χωρών. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλες οι καταγγελίες, των οποίων το περιεχόμενο σχετίζεται με εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ακόμα, πολλές από τις καταγγελίες που αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο προωθήθηκαν στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η SafeLine έχει ειδικό συμφωνητικό συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 οι καταγγελίες αφορούσαν κατά 25% ρατσισμό ή ξενοφοβία, 21% παραβίαση προσωπικών δεδομένων και υποκλοπή ταυτότητας, 14% οικονομικές απάτες μέσω διαδικτυακών αγορών, 10% εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμηση και 6% παιδική πορνογραφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή