Βροχή από Περσείδες σήμερα και αύριο το βράδυ

Βροχή από Περσείδες σήμερα και αύριο το βράδυ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυχεροί όσοι παραθερίζουν μακριά από τη φωτορρύπανση των μεγαλουπόλεων ή εκείνοι που θα βρίσκονται στο καράβι σήμερα και αύριο, πηγαίνοντας ή ακόμα και επιστρέφοντας από τις διακοπές, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να χαζέψουν τις Περσείδες, τη βροχή μετεώρων που φθάνει στο αποκορύφωμά της απόψε και αύριο το βράδυ. Ωστόσο, φέτος το φαινόμενο θα μετριάσει το φως της αυριανής αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Θέση από τις 11 μ. μ. αύριο θα πρέπει να πιάσουν όσοι θέλουν να απολαύσουν τη θέα των Περσείδων, «που θα πυκνώσει προς τα ξημερώματα» όπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κ. Παπαδάτος, μέλος της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας. «Περσείδες ονομάζονται επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και αντίστοιχα, Λεοντίδες τον Νοέμβριο γιατί «έρχονται» από τον αστερισμό του Λέοντα. Πρόκειται για λωρίδα υλικού που αποσπάστηκε από τον κομήτη το 1862. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η Γη περνά ανάμεσα από τα υπολείμματα (νέφη θραυσμάτων) του κομήτη Swift – Tuttle. Ο παρατηρητής έτσι, έχει την αίσθηση ότι βροχή μετεώρων πέφτει στη Γη. Το φαινόμενο διαρκεί περίπου 20 ημέρες, ωστόσο τώρα είναι η κορύφωσή του. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων, η βροχή Περσείδων φέτος ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου, προοδευτικά, όμως, μειώνεται. «Οταν τα σωματίδια συναντήσουν τη γήινη ατμόσφαιρα, αναπτύσσονται πολύ μεγάλες τριβές και αναφλέγονται πριν προλάβουν να πέσουν, δημιουργώντας μια ουρά ορατή διά γυμνού οφθαλμού».

Ολα αυτά τα εντυπωσιακά συμβαίνουν σε ύψος περίπου 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης και με ταχύτητες 200.000 χλμ. την ώρα. Ετσι, τα «πεφταστέρια» δεν είναι στα αλήθεια αστέρια που πέφτουν, αυτό όμως «δεν πρέπει να εμποδίζει τους ανθρώπους, ειδικά τους νέους, να κάνουν μια ευχή. Κι ό, τι βγει» προσθέτει ο κ. Παπαδάτος. Στο κερκυραϊκό χωριό όπου μεγάλωσε, ρεύμα δεν υπήρχε μέχρι να κλείσει τα 18 του. Ετσι «είχα τη δυνατότητα να παρατηρώ τον έναστρο ουρανό σε όλο του το μεγαλείο και αναπτύχθηκε μέσα μου η αγάπη για τα άστρα» λέει ο πρώην πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κερκύρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή