Επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων

Επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το σχέδιο της δημοτικής αρχής για απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών από το χαρακτηρισμένο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης τέθηκε χθες σε εφαρμογή με την κατεδάφιση παράνομου καταστήματος εστίασης (σνακ μπαρ – ουζερί).

Επρόκειτο για κραυγαλέα, και πάντως όχι μοναδική, περίπτωση καταπάτησης δημόσιου χώρου, η οποία μάλιστα έφερε στο φως μια πάγια πρακτική πολλών καταστηματαρχών του Κέντρου να αγνοούν προκλητικά τις ποινές που κατά καιρούς τους επιβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την μορφή προστίμων ή και σφραγίσματος της επιχείρησης.

Οπως αποκαλύφθηκε, ο ιδιοκτήτης, του συγκεκριμένου καταστήματος, στη διασταύρωση της Αριστοτέλους με την οδό Βατικιώτου, είχε κατασκευάσει παράνομα στο πεζοδρόμιο αίθουσα εστίασης αλλά και αποθήκη!

Το αποσφράγιζε

Από τις αρχές Απριλίου οι αρχές σφράγισαν έντεκα φορές το κατάστημα, πλην όμως και τις έντεκα ο ιδιοκτήτης το αποσφράγισε και συνέχισε να το λειτουργεί κανονικά. Χθες το πρωί δημοτικό συνεργείο, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μετέβη στον χώρο και κατεδάφισε τις παράνομες κατασκευές οι οποίες, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ειδική έκθεση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων «προσβάλλουν την ιστορικότητα του χώρου και πρέπει να απομακρυνθούν».

«Είναι μια συμβολική και προειδοποιητική κίνηση. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πρέπει να λειτουργούν όπως ορίζει ο νόμος. Εχουμε αυθαίρετα, όχι μόνο στο ιστορικό Κέντρο αλλά και στην περιοχή «Μαρία Κάλλας». Επιπλέον, στην πλατεία Αριστοτέλους περιμένουμε από τους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα. Ο ελεύθερος δημόσιος, κοινόχρηστος χώρος είναι μία από τις κινήσεις για να αποκατασταθεί η ευταξία στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Κατεδάφιση αυθαιρέτου στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης από τον δήμο γίνεται για πρώτη φορά και όπως τόνισε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων κ. Ανδρέας Κουράκης και «σηματοδοτεί μηδενική ανοχή στην αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου». Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής σειρά έχει η πλατεία Αριστοτέλους με τα αυθαίρετα παραπήγματα, ή «τσαντίρια», όπως συνηθίζει να τα αποκαλεί ο κ. Μπουτάρης.

«Συγκροτήσαμε στον δήμο ειδικό γραφείο και μηχανισμό που θα εντοπίζει και θα διεκπεραιώνει όλες τις παρανομίες», ανέφερε ο κ. Κουράκης και πρόσθεσε πως εφεξής οι καταστηματάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν την άδεια με τους νόμιμους χώρους που διαθέτουν και όλα τα στοιχεία στην προθήκη, αλλά και στο Διαδίκτυο.

Σε ενάμιση χρόνο

Δεν πρόκειται ασφαλώς για μια εύκολη υπόθεση, αφού όπως αποκαλύπτει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα πρέπει μέσα σε ενάμιση χρόνο να περάσουν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου προς εξέταση και έγκριση περισσότερες από έξι χιλιάδες άδειες καταστημάτων.

«Οι παρανομίες αφορούν συνήθως σε τέντες, πέργκολες, πλαστικές περιφράξεις και καταλήψεις πεζοδρομίων με τραπεζοκαθίσματα, τοποθετήσεις ψυγείων κ.λπ», εξήγησε ο κ. Κουράκης και στην ερώτηση για το πώς αντιδρούν οι καταστηματάρχες απάντησε: «Λένε ότι δέχονται να μπουν κανόνες αλλά να ισχύσουν για όλους.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή