Ζημιές από χαλάζι, προοδευτική βελτίωση του καιρού από σήμερα

Ζημιές από χαλάζι, προοδευτική βελτίωση του καιρού από σήμερα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερη πτώση της θερμοκρασίας στους 20°C, χαλάζι που έπληξε γεωργικές καλλιέργειες και ισχυροί άνεμοι άλλαξαν άρδην το σκηνικό του καιρού χθες και προχθές στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και τις Σποράδες. Ειδικότερα, αργά το βράδυ της Τετάρτης η ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες. Από το χαλάζι δεν γλίτωσαν καλλιέργειες ούτε στην περιοχή της Λάρισας, όπου η σφοδρή θύελλα και η χαλαζόπτωση κατέστρεψαν μήλα και βαμβακοκαλλιέργειες στην Αγιά σε έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων. Χθες αναμένονταν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών.

Σπασμένα κλαδιά δένδρων σε ορισμένες περιοχές και απαγορευτικό απόπλου προχθές αργά για τα δρομολόγια των πλοίων προς και από τις Σποράδες, το οποίο ωστόσο αργότερα ήρθη, επέφεραν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν εδώ και δύο ημέρες στη Μαγνησία. Στη Θεσσαλονίκη, το κύμα κακοκαιρίας έγινε αισθητό με έντονες βροχοπτώσεις, σφοδρούς ανέμους και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο στους 20°C.

Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, κυρίως σε ό, τι αφορά τους ανέμους, είχαν ως αποτέλεσμα να παραμένουν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες φωτιές στην Κώμη της Χίου και σε αγροτοδασική έκταση στον Αραξο Αχαΐας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες, όχι μόνο λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών αλλά και εξαιτίας του ιδιαίτερου γεωγραφικού αναγλύφου, κυρίως στην περιοχή της φωτιάς στον Αραξο. Νωρίτερα είχαν τεθεί υπό έλεγχο πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις στο Πολυδένδρι και στο Λουτράκι και αργά το απόγευμα στην Αργαλαστή Πηλίου. Για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε Χίο, Ικαρία, Σάμο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Ρόδο, Κω, Ηράκλειο και Λασίθι. Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση φλόγας ή άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Εν όψει της μεγάλης εξόδου του Δεκαπενταύγουστου, ο καιρός βελτιώνεται προοδευτικά. Για αύριο προβλέπεται γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις που θα αναπτυχθούν το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα 7 στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Ανάλογο θα είναι το σκηνικό του καιρού έως και την Τρίτη, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών μόνο στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή