Νέο κρούσμα παράτυπων προνοιακών επιδομάτων

Νέο κρούσμα παράτυπων προνοιακών επιδομάτων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίεργη επιδημία… άσθματος στη Λιβαδειά και διπλασιασμός των «τυφλών» σε νησί του Ιονίου είναι τα δύο νέα επεισόδια στο σίριαλ της παράτυπης χορήγησης προνοιακών επιδομάτων σε πολίτες, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει τέλος. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάρκος Μπόλαρης, οι υπηρεσίες δέχονται καθημερινά καταγγελίες για παραβίαση του νόμου σε ό,τι αφορά τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων. Ετσι, μετά το νησί του Ιονίου όπου μέσα σε μία πενταετία διπλασιάστηκε ο αριθμός των «τυφλών» που λάμβαναν επιδόματα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε νέες καταγγελίες που ερευνώνται και αφορούν τη Λιβαδειά, όπου οι κάτοικοι φαίνεται να έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο «άσθμα», με αποτέλεσμα να λαμβάνουν σε υψηλό ποσοστό επιδόματα για την πάθηση αυτή.

Ο κ. Μπόλαρης ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα ζητήσουν την επιστροφή των χρηματικών ποσών που έχουν παράτυπα καταβληθεί για προνοιακά επιδόματα και διευκρίνισε ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με τη δημιουργία εθνικού μητρώου δικαιούχων επιδομάτων από το οποίο θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα 6,2 δισ. που καταβάλλονται σε προνοιακά επιδόματα.

Περίπου 7.000 χρήστες

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία για τη λειτουργία των μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων στα νοσοκομεία έχουν εισέλθει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Χθες ανακοινώθηκαν τα 26 νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά που θα είναι σε θέση από τις 16 Σεπτεμβρίου να χορηγούν μεθαδόνη, προκειμένου να εξαλειφθεί η λίστα των περίπου 5.500 χρηστών του Λεκανοπεδίου, που σήμερα περιμένουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών. Σημειώνεται ότι για το σύνολο της χώρας, η λίστα αριθμεί περίπου 7.000 χρήστες, και στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο φθινόπωρο να μηδενιστεί.

Τα νοσοκομεία

Οπως ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, που θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμα για να εφαρμόσουν προγράμματα, είναι: Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Κοργιαλένειο Μπενάκειο, Γ. Γεννηματάς, Λαϊκό, ΚΑΤ, Αγία Ολγα, Αγιοι Ανάργυροι, Πατησίων, Αλεξάνδρα, Ελενα, Ελπίς, Αγιος Σάββας, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ, Πολυκλινική, Ανδρέας Συγγρός, Αγία Ελένη και τα 3ο και 7ο ΙΚΑ. Στην 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, μονάδες θα λειτουργήσουν στα νοσοκομεία Τζάνειο, Ασκληπιείο Βούλας, Κρατικό Νίκαιας, Θριάσιο, Μεταξά, Αττικόν, καθώς και στο ΙΚΑ Περάματος. Αναμένονται δε απαντήσεις σχετικά με τους χώρους που μπορούν να διατεθούν γι’ αυτό τον σκοπό από τα νοσοκομεία Δρομοκαΐτειο και Αγία Βαρβάρα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν -εκτός απροόπτου- και τα στρατιωτικά νοσοκομεία που θα «φιλοξενήσουν» μονάδες του ΟΚΑΝΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή