«Πάρκο άθλησης» ο υπαίθριος χώρος έξω από το ΟΑΚΑ

«Πάρκο άθλησης» ο υπαίθριος χώρος έξω από το ΟΑΚΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα μεγάλο «πάρκο άθλησης» για όλες τις ηλικίες θα επιχειρήσει να μετατρέψει από το φθινόπωρο τον υπαίθριο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο σχεδιασμός αφορά την οργάνωση του χώρου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί πολλές διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες, από απλό τρέξιμο, skate έως και αναρρίχηση.

Η δράση εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προαγωγής της άθλησης ως τρόπου ζωής για τους πολίτες, με την εκμετάλλευση χώρων που μένουν αναξιοποίητοι, όπως π.χ. ο υπαίθριος χώρος του ΟΑΚΑ που είχε εντυπωσιάσει το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ωστόσο σήμερα παραμένει «χορταριασμένος» και κλειστός προς τους πολίτες.

Το υπουργείο Υγείας έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα τη διαμόρφωση του χώρου. Στην πρώτη φάση θα «οριοθετηθούν» διαδρομές για τρέξιμο και ποδήλατο, ενώ θα γίνουν ειδικές επεμβάσεις στον χώρο ώστε να μπορούν οι φίλοι του skate αλλά και του BMX να δοκιμάζουν και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Στους σχεδιασμούς είναι η ανάπτυξη γηπέδων beach volley αλλά και απλού volley, γηπέδου για μπότσια (παραολυμπιακό άθλημα κατά το οποίο οι παίκτες έχουν στόχο να ρίξουν μια μπάλα όσο γίνεται πιο κοντά στην μπάλα-στόχο), παιδικών χαρών με ειδικές προδιαγραφές, ακόμα και υπαίθριων γυμναστηρίων.

Επιπλέον, θα μπορούν να αξιοποιηθούν, συγκεκριμένες ώρες για το ευρύ κοινό, και οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και ειδικότερα το κολυμβητήριο και τα γήπεδα τένις. Γυμναστές θα υποστηρίζουν και θα οργανώνουν τις δράσεις, ενώ δεν θα λείπει και το ερασιτεχνικό «αγωνιστικό» κομμάτι του προγράμματος ως κίνητρο συμμετοχής, κυρίως για τις μικρές ηλικίες.

«Στην πορεία θα προστίθενται συνεχώς δράσεις», ανέφερε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Αηδόνης και πρόσθεσε ότι με μικρό κόστος μπορούν να δημιουργηθούν έξυπνες ανοιχτές υποδομές που να απευθύνονται σε χιλιάδες πολίτες και σε αντίθεση με το τι γινόταν έως πρόσφατα, όπου ξοδεύονταν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις ανά τη χώρα, οι οποίες αξιοποιούνταν κυρίως από ομάδες. Ο κ. Αηδόνης «εξομολογήθηκε» ότι ευελπιστεί ο χώρος του ΟΑΚΑ να αποτελέσει πρότυπο πάρκου άθλησης που θα υποδεικνύει στους κατά τόπους δήμους και στις περιφερειακές ενότητες τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελος των πολιτών χώρους του αστικού πλαισίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη δημιουργία του πρώτου «δρόμου άθλησης» στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Δήμο Καλλιθέας. Στο πλαίσιο αυτό θα επιλεγεί ένας δρόμος ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα (τοποθέτηση ταρτάν και 2-3 υπαίθριων οργάνων γυμναστικής), ώστε να διαμορφωθεί ένα σημείο συνάντησης-άθλησης παιδιών που κατοικούν στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή