Φωλιές χωρίς καμία προστασία

Φωλιές χωρίς καμία προστασία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρούν άραγε οι χελώνες καρέτα – καρέτα στην Ελλάδα; Ή μήπως παρότι αποτελούν προστατευόμενο είδος δεν τις αντιμετωπίζουμε παρά ως μια μεγάλη ενόχληση για την καλοκαιρινή καθημερινότητά μας; Μια μεγάλη χελώνα καρέτα – καρέτα, που ξεβράστηκε πεθαμένη στην παραλία Χελωναριά του Δήμου Μεσσήνης την Τρίτη, ξαναέφερε στην επιφάνεια τα παραπάνω ερωτήματα. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες και πολλά τηλεφωνήματα ευαισθητοποιημένων πολιτών για να απομακρυνθεί και να θαφτεί τελικά η χελώνα από συνεργείο του δήμου, καθώς οι αρχές δεν γνώριζαν πώς να διαχειριστούν το θέμα παρά το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχή ωοτοκίας του ζώου. Το όνομα καρέτα – καρέτα παραπέμπει τους περισσότερους στη Ζάκυνθο και τον Κόλπο του Λαγανά, που είναι η μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο και όπου για χρόνια έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες να προστατευθεί η παραλία που είναι παράλληλα ιδιαίτερα δημοφιλής στους λουόμενους.

Κι όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και περιοχές της Μεσσηνίας. «Στη Ζάκυνθο βρίσκουμε περίπου 1.200 φωλιές. Στον Κόλπο της Κυπαρισσίας υπάρχουν 600, είναι το δεύτερο πιο σημαντικό σημείο αναπαραγωγής στην Μεσόγειο. Αλλες 40 φωλιές υπάρχουν στην Κορώνη και λιγότερες στο Πεταλίδι και στη Χελωναριά», λέει στην «Κ» ο κ. Νίκος Βαλιάνος, από τον σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων». Σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο, στην περιοχή όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιο καθεστώς προστασίας της χελώνας, αλλά δεν τηρείται και η Οδηγία του υπουργείου Περιβάλλοντος (από το 2000), σύμφωνα με την οποία σε κάθε παραλία που αφήνουν τα αυγά τους οι χελώνες δεν πρέπει να υπάρχουν φώτα ούτε να πραγματοποιούνται δραστηριότητες που παρενοχλούν τα χελωνάκια ούτε να μπαίνουν μηχανήματα και άλλα οχήματα που μπορεί να καταστρέψουν τις φωλιές.

Δεν πρόκειται για «οικολογική υπερευαισθησία». «Αυτήν την περίοδο τα χελωνάκια βγαίνουν από τα αυγά τους. Κανονικά πρέπει να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα, αλλά τα φώτα τα αποπροσανατολίζουν, πάνε προς τα σπίτια και πολλές φορές πεθαίνουν κάτω από τις ρόδες των αυτοκινήτων», εξηγεί ο κ. Βαλιάνος.

Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης, που ενισχύει την έλλειψη περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης. Στις μεσσηνιακές παραλίες που βγαίνουν θαλάσσιες χελώνες δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα που να ενημερώνει τους παραθεριστές. Αποκορύφωμα: σήμερα στην παραλία της Χελωναριάς διοργανώνεται μπιτς πάρτι από τον δήμο! Αλήθεια, έχει παρέμβει κάποιος αρμόδιος, για να εξεταστεί εάν αυτή η δραστηριότητα είναι συμβατή με τις φωλιές στην παραλία; Ρητορική ερώτηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή