Εργο – ανάσα για την Παμβώτιδα

Εργο – ανάσα για την Παμβώτιδα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, που θα βοηθήσει στην προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, επιτέλους πήρε τον δρόμο για την υλοποίησή του. Ο λόγος για την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου σε όλους τους παραλίμνιους οικισμούς της Παμβώτιδας, ένα έργο με σαφή περιβαλλοντικά οφέλη που εντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Οι θετικές εξελίξεις για την πόλη, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Στα τελικά στάδια, πριν από τη θεσμοθέτησή τους βρίσκονται τόσο το πρώτο ρυθμιστικό σχέδιο για τα Ιωάννινα όσο και ένα προεδρικό διάταγμα για την προστασία της Παμβώτιδας και της παραλίμνιας ζώνης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, λοιπόν, υπέγραψε στις αρχές Αυγούστου την απόφαση με την οποία εντάσσεται για χρηματοδότηση 49,7 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007 – 2013 ένα μεγάλο έργο υποδομής για την ηπειρώτικη πρωτεύουσα.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου (6 χλμ. αγωγών) και του δικτύου ομβρίων μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, τη μελέτη της δημιουργίας δικτύων αποχέτευσης σε όλο τον καλλικρατικό Δήμο Ιωαννιτών (περιοχές Καρδαμίτσια, Εξοχή, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά, Κ. Νεοχωρόπουλο, τμήμα οικισμών Κ. Μαρμαρά, Σταυράκι, Ολυμπιάδα, Σεισμόπληκτα, Αγία Μαρίνα και Αμφιθέα) και την αύξηση της δυναμικότητας του βιολογικού καθαρισμού, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των νέων περιοχών.

«Τα Ιωάννινα ήταν μια από τις πρώτες πόλεις της περιφέρειας, μαζί με τη Λάρισα, που το 1990 έθεσαν σε λειτουργία βιολογικό καθαρισμό» εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Φίλιππος Φίλιος. «Ο βιολογικός μετετράπη από δευτεροβάθμιας σε τριτοβάθμιας επεξεργασίας το 2002 και πλέον θα αναβαθμιστεί ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες 150.000 ανθρώπων, όταν ο πληθυσμός του καλλικρατικού δήμου είναι σήμερα 112.000 κάτοικοι. Το έργο αυτό θα μας βοηθήσει να κλείσουμε ορισμένες εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στο ιστορικό κέντρο και ορισμένες περιοχές των Ιωαννίνων που είχαν μείνει εκτός λόγω των ειδικών δυσκολιών τους και να καλύψουμε όλους τους παραλίμνιους οικισμούς για αρκετά χρόνια. Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος».

Τα τελευταία χρόνια τα Ιωάννινα γνωρίζουν σημαντική οικιστική ανάπτυξη ως συνέπεια της εύκολης «ένωσής» τους με την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα με την Εγνατία Οδό. Πιέσεις που πρόκειται να αυξηθούν όταν ολοκληρωθεί και η Ιονία Οδός.

Ωστόσο, το διάστημα αυτό βρίσκονται στα τελικά στάδια επεξεργασίας τους δύο πολύ σημαντικά νομοθετικά «εργαλεία» για τα Ιωάννινα: το πρώτο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης, που θα ορίζει τον τρόπο ανάπτυξής της για την επόμενη δεκαετία, και το προεδρικό διάταγμα για την προστασία της Παμβώτιδας και της παραλίμνιας ζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή