«Παραδοσιακοί» προορισμοί Ελλήνων κατέγραψαν απώλειες εσόδων

«Παραδοσιακοί» προορισμοί Ελλήνων κατέγραψαν απώλειες εσόδων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες μας είναι γνώριμες, από τις «χρυσές» εποχές του ελληνικού κινηματογράφου. Οι κάτοικοι της Αθήνας να κατεβαίνουν σε παρέες για μπάνιο… μέσα σε καρότσες φορτηγών και λεωφορεία. Ηταν η εποχή που οι διακοπές ήταν προνόμιο μόνο της αστικής τάξης, ενώ τα κατώτερα οικονομικά στρώματα περιορίζονταν σε εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες. Μερικές δεκαετίες αργότερα, η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται, με σημερινούς πάντα όρους. Τις κοντινές παραλίες αντικατέστησε το σπίτι στο χωριό -ή το σπίτι των φίλων στο χωριό- καθώς ο αριθμός των Ελλήνων που κάνουν διακοπές σε καταλύματα έχει φέτος μειωθεί αισθητά. Το ευτύχημα είναι ότι το «κενό» αναπληρώνεται στις περισσότερες περιοχές από την άνοδο των αφίξεων από το εξωτερικό.

Οι προορισμοί εκείνοι που «παραδοσιακά» τα τελευταία χρόνια στηρίζονταν στον ελληνικό τουρισμό καταγράφουν φέτος σημαντικές απώλειες εσόδων. Οι διακοπές μας περιορίστηκαν τόσο σε ημέρες, όσο και σε… απόσταση, εξαιτίας της ανόδου των ναύλων ή και της τιμής της βενζίνης. «Υπολογίζουμε ότι η κίνηση των Ελλήνων τουριστών μειώθηκε φέτος το καλοκαίρι κατά 20-25% στους προορισμούς του εσωτερικού και κατά 35% ή και περισσότερο στα ταξίδια στο εξωτερικό», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σπύρος Γκίνης, αντιπρόεδρος της γενικής ομοσπονδίας επιχειρήσεων τουρισμού. «Ευτυχώς στις περισσότερες περιοχές το «κενό» έχει αναπληρωθεί από ξένους, με την εξαίρεση των περιοχών που έχουν πληγεί από έκτροπα το τελευταίο διάστημα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσιάζουν άνοδο από 5% έως 20% ανάλογα με την περιοχή».

Η οικονομική κρίση, λοιπόν, περιόρισε αισθητά τις διακοπές μας φέτος, αλλαγή που έγινε αισθητή στις περιοχές εκείνες που τα προηγούμενα χρόνια «βούλιαζαν» από ελληνικό τουρισμό. Οπως για παράδειγμα ο Πόρος. «Φέτος η κίνηση είναι πολύ καλή μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τις υπόλοιπες ημέρες η πτώση είναι μεγάλη, πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Στρατηγός, δήμαρχος του νησιού. «Κι όλα αυτά παρότι ο Πόρος είναι κοντινός προορισμός για τους Αθηναίους και δεν είναι ακριβά να έρθεις. Αλλά όταν ο κόσμος δεν έχει λεφτά…».

Μείωση των Ελλήνων τουριστών είδαν φέτος και πολλές περιοχές της Κρήτης. «Οι Ελληνες τουρίστες αντιπροσωπεύουν μικρό κομμάτι σε σχέση με τον εισερχόμενο στο νησί τουρισμό. Είναι όμως εμφανές ότι δεν κινήθηκαν στα επίπεδα των προηγούμενων ετών», λέει ο κ. Γιάννης Παπαδάκης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). «Υπολογίζουμε τη μείωση αυτή στο 15-20%, ελπίζουμε όμως ότι η εικόνα θα αναστραφεί τον Αύγουστο. Οι περιοχές που παραδοσιακά προτιμούν οι Ελληνες στην Κρήτη είναι τα Χανιά, τα νότια παράλια, το Ρέθυμνο και ο Αγιος Νικόλαος, προτιμώντας μικρά ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Αυτή η κατηγορία καταλυμάτων είχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες γέμισαν με ξένους».

«Στα μεγάλα νησιά, όπως την Κρήτη, τη Ρόδο και τα νησιά του Ιονίου ο ελληνικός τουρισμός μειώθηκε. Η αύξηση του ξένου τουρισμού μειώνει τη ζημιά, αλλά δεν την καλύπτει, καθώς οι Ελληνες είναι καλοί καταναλωτές», εκτιμά ο πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ, κ. Γιώργος Τελώνης. «Αντίθετα, ωφελήθηκαν οι ηπειρωτικές περιοχές κοντά στα αστικά κέντρα, όπως η Χαλκιδική και η Ναύπακτος». Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο κ. Γκίνης. «Φέτος οι περισσότεροι επέλεξαν προορισμούς κοντά στον τόπο διαμονής τους και κυρίως τα χωριά τους ή τα χωριά των φίλων τους. Το ότι μειώθηκαν οι διακοπές σε καταλύματα και ξενοδοχεία δεν σημαίνει ότι ο κόσμος έμεινε στις πόλεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή