Παράνομο νεκροταφείο στον Υμηττό

Παράνομο νεκροταφείο στον Υμηττό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της προστασίας του Υμηττού, αλλά… στον βαθμό που συμπίπτει με τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους τάσσονται οι δημοτικοί άρχοντες της περιοχής. Τελευταίο παράδειγμα, η απόπειρα του δημάρχου Γλυφάδας και του τοπικού μητροπολίτη να δημιουργήσουν νεκροταφείο μέσα σε αναδασωτέα περιοχή -που κάηκε στις πυρκαγιές του 2009- στην Α΄ ζώνη προστασίας του Υμηττού. Στην υπόθεση παρενέβη εισαγγελέας.

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη την Παρασκευή. Συνεργεία του δήμου, συνεπικουρούμενα σύμφωνα με πληροφορίες από τη δημοτική Αστυνομία και… ιερείς, απέκλεισαν περιοχή στους πρόποδες του Υμηττού, την περιέφραξαν, τοποθέτησαν έναν προκατασκευασμένο ναΐσκο και στη συνέχεια κήδεψαν οκτώ αποθανόντες δημότες Γλυφάδας. Ο δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Κώστας Κόκκορης συνελήφθη ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος και παραπέμφθηκε στην τακτική Δικαιοσύνη. Διώξεις δεν ασκήθηκαν ακόμα εναντίον του μητροπολίτη Γλυφάδας, Παύλου. Το πόρισμα της εισαγγελέως πρωτοδικών, κ. Ελένης Ράικου, αναμένεται σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος η έκταση που καταπατήθηκε είναι δασική και αναδασωτέα και βρίσκεται στα όρια της Α΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού. «Η περιοχή έχει καεί 2-3 φορές και την εποφθαλμιούν για χρόνια οι καταπατητές», λέει στην «Κ» η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη. «Τελικά την καταπάτησε ο δήμος. Η πράξη αυτή είναι απαράδεκτη, δεν γίνεται ο κάθε ιδιώτης -ακόμα χειρότερα οι αιρετοί- να αποφασίζουν και να αυθαιρετούν επικαλούμενοι το συμφέρον των πολιτών. Ακόμα κι αν επιτρεπόταν η δημιουργία νεκροταφείου στο συγκεκριμένο σημείο, θα έπρεπε να προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία: να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, να δημιουργηθούν οι υποδομές, να δοθεί άδεια από τη ναοδομία. Αντ’ αυτού ο δήμαρχος έστησε αυθαίρετες κατασκευές και ισχυρίζεται ότι κήδεψε και οκτώ αποθανόντες».

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκορης υποστηρίζει ότι οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη παρανομία, λόγω των εκρηκτικών διαστάσεων του προβλήματος. «Ηδη έχουμε εννέα νεκρούς στα ψυγεία και δεν έχουμε πού να τους θάψουμε. Το κοιμητήριό μας έχει 800 τάφους και οι μισοί είναι διπλοί, δεν υπάρχει πλέον χώρος, ούτε μπορούν να γίνονται πρόωρες εκταφές», λέει στην «Κ». Ο δήμαρχος ωστόσο απορρίπτει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν νεκροταφεία γειτονικών περιοχών -πρακτική ιδιαίτερα συνηθισμένη σε πολλούς μεγάλους δήμους της Αττικής- υποστηρίζοντας ότι πλήττεται η αξιοπρέπεια των δημοτών του. «Είμαστε ο μόνος δήμος με όριο τον Υμηττό που δεν έχει νεκροταφείο».

Είναι ανάγκη οι δήμοι να εξυπηρετούνται από νεκροταφεία στα όριά τους; Μπορεί η οποιαδήποτε ανάγκη ενός δήμου να δικαιολογεί την καταπάτηση δασικών εκτάσεων ή προστατευόμενων περιοχών; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δήμαρχοι του Υμηττού έχουν διαχρονικά αντιμετωπίσει το πλαίσιο προστασίας του… ως εμπόδιο, παρά ως ευλογία. Πρόσφατα, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, ενώ σε ανάλογη κίνηση προτίθεται να προχωρήσει και ο Δήμος Παιανίας, όπως και άλλοι δήμοι. Κατά τη διαβούλευση του νέου πλαισίου, οι δήμοι της περιοχής στράφηκαν ενάντια στους περιορισμούς στη δόμηση και στις χρήσεις, ζητώντας ακόμα και τη «νομιμοποίηση» περιοχών αυθαιρέτων. Οσον αφορά τα νεκροταφεία, πάντως, το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται σχέδιο για τη συνολική εξυπηρέτηση της Αττικής, με τη χωροθέτηση κοιμητηρίων που θα εξυπηρετούν ομάδες δήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή