Επιμένουν ότι τα ΑΕΙ δεν θα ανοίξουν

Επιμένουν ότι τα ΑΕΙ δεν θα ανοίξουν

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Παραμονές της ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για μεταρρύθμιση που θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες και προεξοφλούν την αποτυχία του εγχειρήματος, απειλώντας ότι δεν θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια τη νέα σχολική χρονιά. Καλούν την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου να επιδιώξει «έστω και την ύστατη στιγμή», τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ με βάση τις προτάσεις που αυτά έχουν υποβάλει.

Σε κοινή δήλωσή του ο πρύτανης κ. Γ. Μυλόπουλος και οι τρεις αντιπρυτάνεις κ. Γ. Πάντης, Δέσπω Λιάλιου και Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Οπως σημειώνουν, αυτές χαρακτηρίζονται από τη δεινή οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ, την έντονη αντίδραση των συλλογικών πανεπιστημιακών οργάνων για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και τις δυσλειτουργίες που αναμένεται να επιφέρουν ορισμένες διατάξεις του εφόσον αυτό ψηφιστεί ως έχει.

Οσον αφορά τις «βασικές ενστάσεις και αντιρρήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας», αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εστιάζονται: στην αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, τη συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων σε όργανα που θα λειτουργούν χωρίς έλεγχο και λογοδοσία, την κατάργηση της εσωτερικής δημοκρατίας και τη διάλυση της δομής των ακαδημαϊκών οργάνων.

«Δυσλειτουργίες»

Σχετικά δε με τις δυσλειτουργίες που, όπως αναφέρουν, αναμένεται να προκληθούν από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτής, κατά τις πρυτανικές αρχές, αφορούν την κατάργηση θεμελιωδών ακαδημαϊκών μονάδων, την επιβάρυνση του κόστους της λειτουργίας των ιδρυμάτων ως αποτέλεσμα της θεσμοθέτησης νέων και δαπανηρών οργάνων και διαδικασιών και στην αμφισβήτηση ή και την παύση των νόμιμα εκλεγμένων ακαδημαϊκών αρχών.

«Οι δυσλειτουργίες αυτές αναμένεται να αποδιοργανώσουν την ακαδημαϊκή λειτουργία και να ναρκοθετήσουν τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες», υποστηρίζουν ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις. Αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι εάν δεν εισακουστούν τα «συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα» ενδέχεται να μην ανοίξουν για τη νέα χρονιά τα πανεπιστήμια ή να υπολειτουργήσουν και προεξοφλούν την αποτυχία του εγχειρήματος καθώς, όπως ισχυρίζονται, «καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την συναίνεση και τη συμμετοχή αυτών που πρόκειται να την εφαρμόσουν».

Καταλήγοντας, η ηγεσία του Αριστοτελείου καλεί την κ. Διαμαντοπούλου «έστω και την ύστατη στιγμή να επιδιώξει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ στη βάση των προτάσεων που αυτά έχουν υποβάλει, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο την κοινωνική γαλήνη στα ιδρύματα όσο και την ομαλή ακαδημαϊκή του λειτουργία, προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να επιτελέσουν την αποστολή τους στη μεγάλη υπόθεση της εξόδου από την ύφεση και της δημιουργίας ενός νέου και βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας». Τονίζει δε πως «η κρίσιμη ιστορική στιγμή δεν επιδέχεται πολώσεις και οξύνσεις, αλλά επιβάλλει συνέργειες, συνεννοήσεις και συναινέσεις».

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά δίνει σήμερα η υπουργός Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, μια σχολική χρονιά που αναμένεται να είναι ίσως «η δυσκολότερη μετά τη Μεταπολίτευση» σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του γ. γ. του υπουργείου Παιδείας, κ. Βασίλη Κουλαϊδή. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα και έως τις 25 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, όπου μείωση μεταξύ 400 -700 μορίων αναμένεται στα Πολυτεχνικά τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου, μεγάλη πτώση στα οικονομικά τμήματα του 5ου πεδίου όπως και στις ιατρικές σχολές του 3ου πεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή