«Τα σχολεία θα ανοίξουν και με καλές συνθήκες»

«Τα σχολεία θα ανοίξουν και με καλές συνθήκες»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών, «τη δυσκολότερη μετά τη μεταπολίτευση» όπως έχει προσφάτως χαρακτηριστεί διά στόματος του γ. γ. του υπουργείου κ. Βασίλη Κουλαϊδή. Κυρίως σε ό, τι αφορά την επίτευξη του στόχου «να λειτουργήσουν τα σχολεία με τους δασκάλους στη θέση τους», όπως τόνισε η υπουργός, σε μια χρονιά συνενώσεων σχολικών μονάδων, συνταξιοδοτήσεων και ελάχιστων προσλήψεων.

Περίπου 1.933 σχολικές μονάδες συνενώθηκαν σε 877, αποχωρούν 6.000 εκπαιδευτικοί και διορίζονται μόλις 600 (αναλογία 1 προς 10). Πέρυσι, με τη συνταξιοδότηση σχεδόν διπλάσιου αριθμού 11.500 εκπαιδευτικών και την πρόσληψη σχεδόν πενταπλάσιου αριθμού 2.800 μονίμων, η αναλογία ήταν 1 προς 4.

Τα λειτουργικά κενά

«Θα καταφέρουμε να ανοίξουν τα σχολεία με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, έστω κι αν έχουμε τους ελάχιστους δυνατούς πόρους στη διάθεσή μας. Καθένας κρίνεται για το πώς μέσα σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι καπετάνιοι φαίνονται στις φουρτούνες», είπε κ. Διαμαντοπούλου, εξηγώντας ότι τα λειτουργικά κενά θα καταγραφούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών που θα προσληφθούν, φέτος μειωμένος κατά 50%. Οι τοποθετήσεις τους θα γίνουν έως τις 8/9. Παράλληλα, παρατείνεται ο χρόνος διορισμού όσων έχουν επιτύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και εξαντλούνται οι πίνακες των βασικών ειδικοτήτων (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, δάσκαλοι), ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες με κανονιστική πράξη έχουν δικαίωμα διορισμού την επόμενη σχολική χρονιά.

Η υπουργός διεμήνυσε, ακόμη, ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στο θέμα των υπεράριθμων, φέροντας παράδειγμα τους 1.000 εκπαιδευτικούς στην τεχνική εκπαίδευση που μετρούσαν από μηδέν έως τρεις ώρες διδακτικού έργου.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, δειγματοληπτικούς ελέγχους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή. Οσον αφορά στα βιβλία, τη 12η Σεπτεμβρίου, έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα έχουν παραδοθεί τα βασικά βιβλία και εντός του επομένου εικοσαημέρου τα επόμενα τεύχη.

Παράλληλα, αρχίζει, σύμφωνα πάντα με την υπουργό, σε 180 σχολεία (21 νηπιαγωγεία, 96 δημοτικά και 63 γυμνάσια) η πιλοτική εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών.

Σύντομα, το νέο πρόγραμμα σπουδών θα αναρτηθεί στο Ιντερνετ, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά -έπειτα από αξιολόγηση- η εφαρμογή του θα γίνει καθολική. Στο πλαίσιο των αλλαγών εντάσσεται, επίσης, η μείωση των διαγωνισμάτων στο λύκειο, αλλά και η εισαγωγή στην Α΄ Λυκείου της λογικής των ερευνητικών εργασιών, ενώ θα εφαρμοστούν αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών σε Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αλγεβρα, Γεωμετρία, Αρχαία και Νέα Ελληνικά. Φέτος, επίσης, για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν τα Τεχνολογικά Λύκεια, στα οποία ενσωματώνονται τα σημερινά ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή