Καύση νεκρών στη Θεσσαλονίκη

Καύση νεκρών στη Θεσσαλονίκη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δρομολογεί τη διαδικασία για την καύση των νεκρών με τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα αποτεφρωτηρίου.

Αναμένεται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ανακοπεί σύντομα το φαινόμενο της μεταφοράς νεκρών στο εξωτερικό για αποτέφρωση, διαδικασία που κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό, έχει βρεθεί ο χώρος για την κατασκευή των εγκαταστάσεων και εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι για την κατάρτιση της οριστικής μελέτης.

Πρόκειται για δημοτική έκταση πεντακοσίων στρεμμάτων στην περιοχή των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, πλησίον της Θέρμης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Σε τμήμα αυτής της έκτασης, που σήμερα είναι φυτώριο, θα εγκατασταθεί το αποτεφρωτήριο, το συνολικό κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 3.000.000 ευρώ περίπου. «Είναι θέμα πολιτισμού η δημιουργία του αποτεφρωτηρίου», τονίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Εως τώρα, εκατοντάδες σοροί μεταφέρονται κάθε χρόνο στο εξωτερικό για να αποτεφρωθούν, με πλησιέστερο και επομένως οικονομικότερο προορισμό τη Βουλγαρία. Το κόστος ξεκινάει από τα 2.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 6.000, με τις τιμές να εξαρτώνται από τον τρόπο μεταφοράς, τον προορισμό και την ποιότητα της τεφροδόχου.

Εκτός από τη Βουλγαρία, σοροί νεκρών προς καύση μεταφέρονται από την Ελλάδα σε Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία.

Υπολογίζεται ότι η δημιουργία αποτεφρωτηρίων στην Ελλάδα θα ρίξει το κόστος για τους οικείους του νεκρού κάτω από τα 2.000 ευρώ, ενώ βέβαια θα μειωθεί και η ταλαιπωρία των οικογενειών.

Πέραν του οικονομικού κόστους, η απουσία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας θεωρείται ότι συνιστά παραβίαση άρθρων του Συντάγματος, καθώς και της Διεθνούς Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά Δικαιώματα.

Στην Ευρώπη

Τι επικρατεί επ’ αυτού στην Ευρώπη; Αποτέφρωση νεκρών γίνεται στη Γαλλία από το 1789, στη Βρετανία από το 1884 και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του ’30. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσοστά αποτέφρωσης θανόντων ξεπερνούν το 50% σε Βρετανία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία και άλλες χώρες. Στη χώρα μας, οι πρωτοβουλίες για την ίδρυση κατάλληλων χώρων ξεκίνησαν το 1987 και το 2006 ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος (3448/2006, αρ. 35).

Ακολούθησε το Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Μαρτίου 2009, όπου εξειδικεύθηκαν οι προϋποθέσεις καύσης των νεκρών, για να ρυθμιστούν ζητήματα τεχνικής φύσεως ένα χρόνο μετά, με κοινή υπουργική απόφαση. Οπως φαίνεται, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσει τον πρώτο χώρο, αν και δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί χρονοδιάγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή