Σε αντεπίθεση πέρασε ο δήμαρχος για το νεκροταφείο

Σε αντεπίθεση πέρασε ο δήμαρχος για το νεκροταφείο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απολογία καλείται ο Δήμος Γλυφάδας από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την υπόθεση του παράνομου νεκροταφείου. Σε περίπτωση που ο δήμος δεν μπορεί να αποδείξει ότι ενήργησε νόμιμα χωροθετώντας στο συγκεκριμένο σημείο το κοιμητήριο, τότε θα του επιβληθεί πρόστιμο, ενώ ο φάκελος θα παραπεμφθεί στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον εισαγγελέα. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κώστας Κόκκορης περνά στην αντεπίθεση, καλώντας τους δημότες σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στο δημαρχείο.

Η έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών Περιβάλλοντος ήρθε χθες να επιβεβαιώσει όσα είχαν αποσπασματικά γίνει γνωστά σε σχέση με την ιδιοκτησία και τον χαρακτήρα της έκτασης που καταπάτησε ο δήμος «χωροθετώντας» κοιμητήριο με τις ευλογίες του μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου. Οπως αναφέρει η έκθεση, η έκταση (εμβαδού 5,8 στρεμμάτων) στη θέση «Πατητήρι» είναι δημόσια και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω εκχέρσωσης τον Σεπτέμβριο του 2009. Βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στην α΄ ζώνη απολύτου προστασίας της φύσης του Υμηττού, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του, ενώ ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Επιπλέον, ο χώρος φαίνεται να έχει δημιουργηθεί από «μπάζωμα» κοίτης ρέματος. Και φυσικά η εγκατάσταση στερείται νόμιμης αδειοδότησης.

«Το εν λόγω έργο έγινε σε περιοχή που απαγορεύεται ρητά η χωροθέτηση κοιμητηρίων κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής, δασικής, υγειονομικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς και κατά παράβαση του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και κάθε δεοντολογίας», αναφέρει η έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου ο δήμος καλείται σε έγγραφη απολογία εντός 5 ημερών (σ. σ.: μέχρι τη Δευτέρα), προκειμένου να προσκομίσει τα απαιτούμενα στοιχεία που τυχόν θα αντικρούσουν το παράνομο της πράξης του. Στην έκθεση σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που ο δήμος δεν προσέλθει και δεν αποστείλει τα απαιτούμενα στοιχεία, θα θεωρηθεί ότι δεν υπάρχουν νόμιμα αποδεικτικά. Κατά συνέπεια, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση πράξης βεβαίωσης παράβασης και σε εισήγηση επιβολής προστίμου, ενώ παράλληλα θα παραπέμψει τον σχετικό φάκελο στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να πράξει τα δέοντα σε θέματα αρμοδιότητάς του, καθώς και στον οικείο εισαγγελέα για έλεγχο τυχόν ποινικών αδικημάτων. Επίσης, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής καλούνται να ενημερώσουν τους επιθεωρητές αν είχε οριοθετηθεί το μπαζωμένο ρέμα και αν είναι σε γνώση της οι εργασίες επιχωμάτωσης που πραγματοποιήθηκαν.

Πάντως ο δήμαρχος Γλυφάδας πέρασε χθες στην αντεπίθεση, οργανώνοντας το απόγευμα της Δευτέρας εκδήλωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Γλυφάδας. «Για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου προχωρήσαμε ως δημοτική αρχή με την υποστήριξη του μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου στη δημιουργία νέου κοιμητηρίου, ως απεγνωσμένη προσπάθεια επίλυσης ενός τόσο σοβαρού προβλήματος με κοινωνικές προεκτάσεις για την πόλη μας. Ζητάμε την υποστήριξή σας σε αυτήν την πρωτοβουλία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή