Στην τελική ευθεία ο νόμος για τα ΑΕΙ, σε θέση μάχης οι πρυτάνεις

Στην τελική ευθεία ο νόμος για τα ΑΕΙ, σε θέση μάχης οι πρυτάνεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα αρχίζει η συζήτηση του νόμου για τα πανεπιστήμια στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος αναμένεται να ψηφισθεί την Τετάρτη. Το τελικό κείμενο δεν θα περιέχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, ακόμη και εντός του ΠΑΣΟΚ, με τον βουλευτή Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλη να γνωστοποιεί τη διαφωνία του με επιστολή του στην κ. Διαμαντοπούλου. Τη Δευτέρα συγκαλείται η σύνοδος των πρυτάνεων, ενώ θα συνεδριάσει και το Δ.Σ. της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν το υπουργείο Παιδείας θα δείξει ότι λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ενας νόμος για την αναμόρφωση του πανεπιστημίου μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση μόνο εφόσον τύχει της αποδοχής και της υλοποίησης από την πανεπιστημιακή κοινότητα», τονίζει στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, δίνοντας μια πρόγευση για τη στάση της συνόδου. Σε ποια σημεία πρέπει να γίνουν αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η κ. Διαμαντοπούλου; «Διατήρηση του τμήματος ως ακαδημαϊκής μονάδας βάσης, που θα είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο και την ποιότητα των σπουδών. Ουσιαστική ενίσχυση της έρευνας. Απόδοση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στη σύγκλητο. Το συμβούλιο ιδρύματος να έχει αποκλειστικά ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες, έτσι ώστε να αποφύγουμε τη δυαρχία. Εκλογή των πρυτάνεων από το σώμα της πανεπιστημιακής κοινότητας και κοσμήτορα από τα μέλη ΔΕΠ της σχολής. Και βεβαίως, η ύπαρξη των κατάλληλων μεταβατικών διατάξεων», απαντά ο κ. Παπαθεοδώρου.

Διαφωνούν

«Προκύπτουν σοβαρά προβλήματα δημοκρατίας και διαφάνειας», τονίζει ο κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια διαφωνούν με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, την ύπαρξη διορισμένου συμβουλίου, την επιλογή και όχι εκλογή του πρύτανη. Επίσης, ο κοσμήτορας επιλέγεται και δεν εκλέγεται, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει μια σειρά αρμοδιότητες που ανήκαν στη γενική συνέλευση τμήματος», τονίζει. Ο κ. Αλμπάνης χαρακτηρίζει πρωτοφανή την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος. «Δεν γνωρίζω άλλο πανεπιστήμιο στον κόσμο που να λειτουργεί χωρίς τμήματα. Επίσης, οι τριετείς σχολές οδηγούν σε υποβάθμιση των σπουδών. Ακόμα, ενώ μειώνεται η χρηματοδότηση (ήδη κατά 50%), το Δημόσιο δεν εγγυάται τη χρηματοδότηση της έρευνας. Ετσι όμως δεν υπάρχει πανεπιστήμιο».

Διαφοροποίηση

Με την επιστολή του ο κ. Καρτάλης κατηγορεί την υπουργό Παιδείας για υιοθέτηση «τιμωρητικών» για τα ΑΕΙ διατάξεων. Ο κ. Καρτάλης (πανεπιστημιακός στο επάγγελμα), ο οποίος έχει ασκήσει και παλαιότερα κριτική στον νόμο-πλαίσιο, διαφοροποιείται σε εννέα σημεία: πρώτον, στη σχέση τμήματος – σχολής, δεύτερον, στο μοντέλο διοίκησης, τρίτον, στη διαδικασία εκλογής μελών ΔΕΠ, τέταρτον, στη γενική συνέλευση του τμήματος, πέμπτον, στις εξετάσεις των φοιτητών, έκτον, στη διάρκεια του προγράμματος σπουδών, έβδομον, στο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων, όγδοον, στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και, ένατον, στις μεταβατικές διατάξεις.

Για «υποκρισία» κατηγορεί την υπουργό Παιδείας («γιατί έλεγε ότι θα πάρει υπόψη της τις προτάσεις των πανεπιστημιακών») η κ. Ευγενία Μπουρνόβα, γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ. «Η κ. Διαμαντοπούλου αποκαλύπτεται αλαζονική, γιατί δείχνει ότι δεν την ενδιαφέρει η συναίνεση», τονίζει η κ. Μπουρνόβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή