Αναζητώντας ανοιχτό φαρμακείο

Αναζητώντας ανοιχτό φαρμακείο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κυνήγι του χαμένου θησαυρού έμοιαζε η αναζήτηση ανοιχτού φαρμακείου σε πολλές γειτονιές της Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα.

Πολίτες που χρειάστηκαν φάρμακα λίγο πριν ή λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο χρειάστηκε να ψάχνουν επί μακρόν ή να καταφύγουν στη σίγουρη λύση των εφημερευόντων φαρμακείων. Επιτόπια έρευνα σε μερικές γειτονιές της πρωτεύουσας κατέδειξε ότι πάρα πολλά φαρμακεία ήταν ταυτόχρονα κλειστά.

Γεγονός που προκαλεί ερωτήματα, καθώς το φαρμακείο δεν είναι φυσικά ένα οποιοδήποτε κατάστημα, αλλά καλύπτει κρίσιμες ανάγκες του πληθυσμού.

Βεβαίως, κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα της άδειας στους φαρμακοποιούς, αλλά το ερώτημα είναι εάν γίνεται με κάποιον οργανωμένο τρόπο, έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται ανεπιθύμητα κενά.

«Για να κλείσει ένα φαρμακείο για περισσότερες των τριών ημερών πρέπει να υποβάλλει αίτηση στον σύλλογό του και στη συνέχεια να πάρει άδεια από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας παλιότερα, της Περιφέρειας τώρα. Δεν έχει θεσπισθεί κάποιο ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό αδειών, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί μαζικό κλείσιμο φαρμακείων για διακοπές. Για παράδειγμα, το προηγούμενο διάστημα του Αυγούστου είχαν παραμείνει κλειστά 420-430 φαρμακεία στην περιοχή της Αττικής, που διαθέτει συνολικά 3.800 φαρμακεία. Τον Ιούλιο είχαν κλείσει γύρω στα 300», λέει στην «Κ» ο κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Για να πάρει άδεια ένα φαρμακείο δεν πρέπει να έχει εφημερία τις συγκεκριμένες ημέρες ή να έχει βρει αντικαταστάτη. Οι εφημερίες καλύπτονται φυσικά ανελλιπώς και είναι όσες και τους υπόλοιπους μήνες.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι παρουσιάζονται δυσαρμονίες, καθώς δεν υπάρχει έλεγχος εάν σε ορισμένες περιοχές μπορεί να κλείσουν πολλά φαρμακεία ταυτόχρονα, δημιουργώντας κενά στην επαρκή κάλυψη.

Επίσης, οι συχνές αλλαγές που γίνονται στις εφημερίες το καλοκαίρι δεν βοηθούν στη σωστή αναγγελία τους στις πόρτες των φαρμακείων.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για την εξεύρεση ανοιχτού φαρμακείου είναι οι ιστοσελίδες των φαρμακευτικών συλλόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή