Ανακύκλωση παπουτσιών και ρούχων

Ανακύκλωση παπουτσιών και ρούχων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ανακύκλωση πλαστικού, γυαλιού, χαρτιού και αλουμινίου, ήρθε η σειρά για την ανακύκλωση… ρούχων και παπουτσιών. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει από τον Βόλο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σε συνεργασία με ιδιωτική γερμανική εταιρεία που στην Ελλάδα δραστηριοποιείται εδώ και λίγους μήνες, ο Δήμος Βόλου θα διαθέσει θέσεις για 50 κάδους στον Βόλο και στη Νέα Ιωνία, οι οποίοι θα τοποθετηθούν δίπλα σε εκείνους της «παραδοσιακής» ανακύκλωσης.

Στους ψηλούς, μεταλλικούς, ορθογώνιους κάδους, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απορρίπτουν παλαιά ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη. Στη συνέχεια, το προσωπικό της εταιρείας θα συλλέγει το περιεχόμενο των κάδων, θα πραγματοποιεί μια πρώτη διαλογή και θα το αποστέλλει στο εξωτερικό. «Εκεί υπάρχουν εξειδικευμένα εργοστάσια που διαχωρίζουν τα ρούχα και τα επεξεργάζονται. Από τα παλιά ρούχα μπορούν να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, στουπιά, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων» εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας, κ. Γιώργος Παπαρίζος. Περαιτέρω, «μέρος των ρούχων θα δίνεται σε καταστήματα που πουλούν ρούχα από δεύτερο χέρι (second hand), σε συμβολικές τιμές, ενώ τα ρούχα που δεν είναι πια κατάλληλα προς χρήση, ανακυκλώνονται». Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεργασίες

Το εγχείρημα έχει αρχίσει να διαφημίζεται στην πόλη του Βόλου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βόλου, κ. Χαράλαμπο Τσαμπάζη, το πρόγραμμα δεν επιβαρύνει οικονομικά τον δήμο.

Στο εξωτερικό, η εταιρεία συνεργάζεται με τον Ερυθρό Σταυρό, προσφέροντας ρουχισμό, «πρακτική που θα εφαρμοστεί και εδώ, με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Χαμόγελο του Παιδιού κ. ά.», συνεχίζει ο κ. Παπαρίζος. Αναλόγως της ανταπόκρισης που θα τύχει το εγχείρημα, η εταιρεία σκοπεύει να το επεκτείνει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, δημιουργώντας, παράλληλα, νέες θέσεις εργασίας σε μια εποχή που μαστίζει η ανεργία. Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η προσφορά και καινούργιων ρούχων τόσο από απλούς πολίτες, όσο και από καταστήματα ρούχων, όπως πρόσφατο στοκ. Την ευθύνη για την περισυλλογή, διαλογή και μεταφορά κυρίως προς κλωστοϋφαντουργίες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την πρώτη ύλη, θα έχει αποκλειστικά η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή