Μεγάλα έργα που αλλάζουν την Αθήνα

Μεγάλα έργα που αλλάζουν την Αθήνα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συχνά, παίζουμε με τις λέξεις για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στ’ αλήθεια. Εκτός από τις λέξεις όμως υπάρχουν και οι πράξεις, έργα που γίνονται σιωπηρά. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα πεζοδρομηθεί η Πανεπιστημίου; Ομως το «Ρεξ» θα αποκατασταθεί.

Ισως η Τοσίτσα να μην αδειάσει από τους τοξικοεξαρτημένους, αλλά το γειτονικό «Ακροπόλ Παλλάς» θα αναστηλωθεί. Και η Πλάκα, θα βρει τη χαμένη αίγλη της; Η εγκατάσταση του ΜΕΛΤ σε παρατημένα ακίνητα θα της προσδώσει, ωστόσο, μια άλλη γοητεία. Ακόμη και οι αγκυλώσεις για την Εθνική Πινακοθήκη ξεπερνιούνται με νομοθετική ρύθμιση. Ολα αυτά τα έργα έχουν δρομολογηθεί.

Ακροπόλ. Τον Σεπτέμβριο σχεδιάζεται ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με σκοπό το έργο να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του 2014. Με την άδεια και της Πολεοδομίας, το «Ακροπόλ Παλλάς» πήρε και την τυπική έγκριση, ώστε να ξεκινήσει η αρχιτεκτονική και στατική του αποκατάσταση πριν έχουμε άλλες φθορές και απώλειες. Το κτίριο χτίστηκε το 1926 – 1928 από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση. Οι νέες πληροφορίες επαναφέρουν το παλιό σενάριο της μεταφοράς του ΥΠΠΟΤ στο «Ακροπόλ», προκειμένου να συμμαζευτούν οι υπηρεσίες του. Οσο για το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας 20 που στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, θυμίζουμε ότι προοριζόταν για εργαστήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ρεξ. Νωρίτερα θα δούμε το Ρεξ στην Πανεπιστημίου το κτίριο των Β. Κασσάνδρα και Λ. Μπόνη (1935 -37). Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Χουβαρδάς, το έχει εντάξει στον προγραμματισμό της σεζόν 2012 -13. Τέλος του χρόνου υπολογίζεται να δοθεί η οικοδομική άδεια με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι 600.000 αφορούν τις οικοδομικές εργασίες και τα υπόλοιπα τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού.

Το έργο περιλαμβάνει αποκαταστάσεις όψεων, της εισόδου, των Η/Μ εγκαταστάσεων εκτός από το νυχτερινό κέντρο που η παράδοσή του -αφού έληξε η σύμβαση- θα λυθεί δικαστικά. Με χρήματα του ΕΣΠΑ θα δοθεί στο κτίριο νέα πνοή με καινούργια εκδοτήρια, ανελκυστήρες, υπερσύγχρονη σκηνή στο Κοτοπούλη και το παλιό Σινεάκ, κλιματισμό, μονώσεις και ειδική στατική στήριξη για τον μεταλλικό φορέα της μαρκίζας.

Τσίλλερ-Λοβέρδου. Ενα νέο μουσείο θα αποκτήσει η πρωτεύουσα στη γειτονιά της οδού Ακαδημίας. Πρόκειται για το παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που θα λειτουργήσει στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου στο οποίο θα στεγαστεί η περίφημη Συλλογή Λοβέρδου. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2014.

ΜΕΛΤ. Τεχνικό δελτίο ετοιμάζεται και για την «Αυλή των Θαυμάτων». Παρά τα εμπόδια, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης βρίσκεται για πρώτη φορά τόσο κοντά στην απόκτηση δικής του στέγης. Η μελέτη ανάπλασης της επονομαζόμενης «Αυλής των Θαυμάτων» περιλαμβάνει 16 κτίρια, που οι περισσότεροι γνωρίζουν από τις παλιές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες. Από τη Βιβλιοθήκη Αδριανού ώς τη Στοά Αττάλου, μια μικρή πλατεία γεμάτη ανθρώπινες ιστορίες θα αναβιώσει την παλιά αθηναϊκή γειτονιά.

Πινακοθήκη. Το δυσκολότερο απ’ όλα τα έργα η επέκταση της Πινακοθήκης θα ξεμπλοκάρει με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζονται να υπογράψουν οι Ν. Σηφουνάκης και Π. Γερουλάνος, επιβεβαιώνοντας εγκεκριμένους όρους δόμησης. Το ΥΠΠΟΤ ανέθεσε στους πρώτους μελετητές (γραφείο Π. & Κ. Μυλωνά και Δ. Φατούρου) την εκπόνηση προμελέτης (χορηγία Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»). Ακολούθησε δημόσιος διαγωνισμός για τις οριστικές μελέτες, ο οποίος κατέληξε στην επιλογή των γραφείων «Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος-Πανουσάκης» και «Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή