«Πλώρη» προς την Ανατολή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πλώρη» για Τουρκία βάζουν τον επόμενο μήνα επιχειρηματίες από τη Λέσβο, προκειμένου να προωθήσουν υπηρεσίες, αλλά και τοπικά προϊόντα στη διεθνή έκθεση της Σμύρνης. Η συμμετοχή της χώρας μας, που απείχε από τη διοργάνωση για 18 χρόνια, έχει σχολιαστεί ευρέως από τον τουρκικό Τύπο.

Στην έκθεση, που θα λάβει χώρα από τις 8 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχουν συνολικά 250 διεθνείς αντιπροσωπείες από 60 χώρες και οι επισκέπτες αναμένεται να φθάσουν το 1,5 εκατ.

Η εν λόγω προβολή μοιάζει ιδιαίτερα σημαντική για το νησί της παραμεθορίου, όπου η επισκεψιμότητα φέτος το καλοκαίρι μειώθηκε περί το 50%. «Δεν είναι η κρίση αυτή καθεαυτή που μας έπληξε» σχολιάζει ο κ. Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου. «Το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από την έλλειψη τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό μας στερεί πολλούς Ελληνες επισκέπτες από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και από τα Βαλκάνια. Τελικά, οι ταξιδιώτες έρχονται στη Μυτιλήνη μέσω Τουρκίας». Ωστόσο, δεν είναι μόνο η οικονομική συγκυρία που στρέφει τους Μυτιληνιούς επιχειρηματίες προς Ανατολάς. «Η απόφασή μας απορρέει από τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεων» διευκρινίζει ο κ. Αντωνίου. Τον Ιούνιο είχε προηγηθεί έκθεση στη Μυτιλήνη, όπου ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς, προσκάλεσε τους Ελληνες συναδέλφους του παραχωρώντας αφιλοκερδώς ένα περίπτερο. Ωστόσο, δεδομένου ότι στην έκθεση θα υπάρχει και περίπτερο του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, δεν θα υπάρξει επίσημη κρατική εκπροσώπηση.

Οι Τούρκοι τουρίστες αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της ελληνικής αποστολής. Από τον Μάιο του 2010, που υπεγράφη συμφωνία για την ελεύθερη είσοδο στη χώρα μας των κατόχων πράσινων διαβατηρίων, η άφιξη επισκεπτών αυξάνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα, από τα μέσα Ιουλίου έως και το τέλος του 2010 τα καραβάκια από Αϊβαλί μετέφεραν στη Λέσβο 38.584 επισκέπτες και το 2011 μέχρι τώρα 21.029, εκ των οποίων το 80% είναι τουρκικής υπηκοότητας. «Φέτος, χωρίς τους Τούρκους τουρίστες το νησί θα είχε σηκώσει λευκή σημαία» σχολιάζει στην «Κ» ο ταξιδιωτικός πράκτορας κ. Αρης Λαζαρής. «Στόχος μας είναι να κάνουμε γνωστό μέσω της έκθεσης το νησί μας, αλλά και τη δυνατότητα των Τούρκων με πράσινο διαβατήριο -που φτάνουν το ένα εκατομμύριο- να έλθουν απρόσκοπτα στη Μυτιλήνη» επισημαίνει ο κ. Λαζαρής. «Οι Τούρκοι κάνουν συνήθως ημερήσιες εκδρομές, ενώ μέχρι το τέλος του Μπαϊράμ, στις 4 Σεπτεμβρίου, αναμένουμε αύξηση των διανυκτερεύσεών τους».

Η φιλόδοξη αποστολή προσβλέπει και στην προώθηση των προϊόντων του νησιού (ούζο, λάδι, ελιές, παστά κ. ά.) και το κλείσιμο συμφωνιών για εξαγωγές. Οι Μυτιληνιοί επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να κερδίσουν τις εντυπώσεις!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή