Ο Εσκομπάρ του Λεβάντε και οι ομάδες του τρόμου

Ο Εσκομπάρ του Λεβάντε και οι ομάδες του τρόμου

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ημέρα του Μαΐου, στην υποδιεύθυνση αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, έφθασε η πληροφορία ότι στις περιοχές Αθηνών και Ζακύνθου δραστηριοποιείται εγκληματική οργάνωση στην εμπορία όπλων, την τοκογλυφία, τη μεταφορά και εμπορία ναρκωτικών.

Τα επτά άτομα, τα οποία καταγγέλθηκαν ως μέλη της, είχαν απασχολήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Ζακύνθου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών, επικίνδυνες και απρόκλητες σωματικές βλάβες, απειλές, ληστεία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Οι αστυνομικοί, με εισαγγελική άδεια, «παρακολούθησαν» τα τηλέφωνα των υπόπτων και αυτά που άκουγαν, τουλάχιστον επί δύο μήνες, τους έκαναν να μην πιστεύουν στα αυτιά τους. Σύντομα, η Αστυνομία ανακάλυψε ότι επρόκειτο για δύο ξεχωριστές ομάδες. Στην πρώτη αρχηγός ήταν ο Π. Π. Τα κέρδη του από τη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με την Ασφάλεια, «επανεπενδύονταν» στην αγορά MDMA, Ecstasy, κοκαΐνης και χασίς. Ενα πρόσωπο που δούλευε για τη δεύτερη ομάδα και συνελήφθη, είχε αναλάβει να βρει κοκαΐνη και για την πρώτη ομάδα. Ο αρχηγός της δεύτερης ομάδας Π. Σ. αποθήκευε τα ναρκωτικά σε γκαράζ και… φλυαρούσε στο τηλέφωνο με συγγενικό του πρόσωπο υπερηφανευόμενος ότι μοιάζει με τον «βαρόνο Εσκομπάρ» και ότι πουλάει κοκαΐνη «αβέρτα – κουβέρτα» στο νησί… Σε έρευνα στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο περίστροφα, ενώ η Αστυνομία εντόπισε ένα ΒΜW Ζ4 και ένα ταχύπλοο Cigarette με δύο μηχανές των 500 ίππων συνολικά.

Τοκογλυφία

Ο ίδιος δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα τοκογλυφία, δίνοντας λεφτά σε άτομα που είχαν ανάγκη και όταν έληγε η σχετική προθεσμία εξόφλησης του «δανείου», η συμμορία απαιτούσε εκβιαστικά τον τόκο. Σε περίπτωση καθυστέρησης επέβαλαν και απαιτούσαν πρόσθετο τόκο 100 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης. Οποιος δεν συμμορφωνόταν, βρισκόταν αντιμέτωπος με δύο εισπρακτικές εταιρείες, αντιμετωπίζοντας σε καθημερινή βάση τηλεφωνικές κλήσεις, εξυβρίσεις και απειλές, τόσο σε βάρος του όσο και σε βάρος συγγενικών του προσώπων.

Ενας δημοτικός άρχοντας του νησιού ήταν μεταξύ των θυμάτων των δύο εταιρειών, που αποτελούνταν από «παιδιά» που τα περισσότερα είχαν διακόψει νωρίς το σχολείο. Σε μια περίπτωση οι δύο «εισπρακτικές εταιρείες» αποφάσισαν να συνεργαστούν. Συγκεκριμένα, πρώην πρόεδρος κοινότητας χρωστούσε σε επιχειρηματία 500.000 ευρώ, επειδή κατά την εκτέλεση από τον τελευταίο εργολαβικών εργασιών, ο πρώτος τον πλήρωνε «μαύρα». Στις 30 Μαΐου, οι Π. Σ. και Π. Π. με δύο ακόμα άτομα, μετέβησαν στο ξενοδοχείο του πρώην προέδρου, και τον απείλησαν προκειμένου να εισπράξουν το μισό εκατομμύριο από το οποίο θα κρατούσαν 100.000 ευρώ. Στη δεύτερη συνάντηση, όπως προκύπτει από την προανάκριση, ο Π. Σ. έσπασε το γραφείο του πρώην προέδρου, «προκειμένου να εξαναγκάσει τον Π. στην καταβολή των χρημάτων». Τελικά στις 5 Ιουνίου, ο Π. Σ. εισέπραξε 30.000 ευρώ αλλά παρουσίασε στα άλλα μέλη της συμμορίας ότι είχε πάρει μόλις 5.000 από τα οποία κράτησε 2.400. Με τις υπόλοιπες 25.000 «ξεχρέωσε» μια BMW και ένα τζιπάκι.

Οι δύο ομάδες σχεδίαζαν να οργανώσουν έως και την απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού του προφυλακισμένου Β. Τ. και γι’ αυτό τον σκοπό μετά τη διαφωνία των Π. Σ. και Π. Π. με το αρχικό σχέδιο του Β. Τ. για την απόδρασή του, ο Π. Π απέστειλε με ταχυμεταφορέα σε άλλο μέλος της συμμορίας στη Γλυφάδα δέμα (στις 17/5/2011) το οποίο περιείχε ένα πιστόλι Γκλογκ, ένα περίστροφο κολτ, 4 γεμιστήρες καλάσνικοφ, 60 σφαίρες και μία περούκα. Η Αστυνομία πιστεύει ότι ο Π. Π. είχε στο παρελθόν διακινήσει και παραλάβει άγνωστο αριθμό όπλων.

Ο Β. Τ. και ο Π. Π. είχαν συλληφθεί στο παρελθόν για ληστείες. Σχηματίσθηκαν δικογραφίες κατά του Β. Τ, ενώ ο Π. Σ. αναζητήθηκε από την Αστυνομία, αλλά φαίνεται ότι διέθετε την κατάλληλη «προστασία»…

«Ηρθε χαρτί για τη σύλληψή σου»

Με «σήμα» στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου ζητήθηκε η σύλληψη, εντός των ορίων του Αυτοφώρου, του Π. Σ. Η αναφορά κοινοποιήθηκε και στο Λιμεναρχείο. Στις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής, ο λιμενικός Ι. Σ. επικοινωνεί με τον καταζητούμενο από το τηλέφωνο 694919… στο τηλέφωνο 697395…. Στη συνομιλία ο λιμενικός τον προειδοποιεί ότι έχει φτάσει «χαρτί» με το οποίο ζητούνταν σύλληψη -προσαγωγή του ίδιου και μελών της οικογένειάς του. Ο λιμενικός τού κάνει γνωστό ότι το Αυτόφωρο λήγει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, του λέει τις κατηγορίες και ζητάει από τον καταζητούμενο «να έχει τον νου του». Τα περισσότερα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων είχαν φιλικές και συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους και ξεκίνησαν από «άτακτα παιδιά» του νησιού που συχνά βρίσκονταν μπλεγμένα «σε τσαμπουκάδες». Από την απομαγνητοφώνηση συνδιαλέξεων προκύπτει ότι δύο τουλάχιστον ιδιώτες έπεσαν «θύματα» προστασίας. Ατομα με άποψη για τον υπόκοσμο του νησιού ανέφεραν στην «Κ» ότι οι δύο συμμορίες αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου» και το «παραβάν» της εγκληματικής δραστηριότητας. Ενας επιχειρηματίας, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, είπε στην «Κ» ότι «ο αριθμός λαθρομεταναστών που ξεφορτώνονται τακτικά σε δύο περιοχές του νησιού, κάτι που απέφερε πολλά εκατομμύρια στο δίκτυο διακινητών, έφθανε μέσω ενός άλλου δικτύου που έμεινε ανέγγιχτο από τις τελευταίες συλλήψεις. Το ίδιο συνέβη και με δύο άλλα δίκτυα που εξακολουθούν να προμηθεύουν ναρκωτικά, κυρίως σε Βρετανούς τουρίστες …». Η Αστυνομία εκτιμά ότι εναντίον των δύο ομάδων υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία που δεν αποκαλύπτονται, λόγω του φόβου που διακατέχει μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή