Το νέο μοντέλο ιεραρχίας στο Δημόσιο

Το νέο μοντέλο ιεραρχίας στο Δημόσιο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξετάσεις θα υποβάλλονται οι υπάλληλοι που θέλουν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης ή να προαχθούν στη βαθμολογική ιεραρχία. Το νέο βαθμολόγιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρνει τα πάνω-κάτω στο Δημόσιο, αφού οι υπάλληλοι θα καταταγούν στους νέους βαθμούς ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους. Σε ό, τι αφορά τους διευθυντές, θα περνούν από εξετάσεις κάθε τρία χρόνια, ενώ όλες οι θέσεις προϊσταμένων θα επανακρίνονται κάθε έξι χρόνια. Η πρόταση αυτή έχει υποβληθεί στον κ. Ρέππα από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη με στόχο να προωθηθούν οι καλύτεροι στην ιεραρχία των δημοσίων υπηρεσιών. Το νέο μοντέλο θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, δηλαδή από τις αρχές του 2012 και στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν 100.000 υπάλληλοι για 24.000 θέσεις ευθύνης.

1. Πώς και πότε θα καλυφθούν οι θέσεις γενικών διευθυντών;

Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και ένα μέλος από τον Συνήγορο του Πολίτη, έχει ήδη συγκροτηθεί. Το ΕΙΣΕΠ θα προκηρύξει στα τέλη του έτους τις θέσεις γενικών διευθυντών. Οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν με γραπτές εξετάσεις και θα περάσουν από προφορική συνέντευξη. Ακολούθως, μετά την επιλογή των γενικών διευθυντών θα γίνει η συγκρότηση από το ΕΙΣΕΠ των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) σε κάθε διοικητική μονάδα, τα οποία θα αποτελούνται από πέντε μέλη. Τα ΣΕΠ θα είναι αρμόδια για την επιλογή των διευθυντών της υπηρεσίας ή του υπουργείου, στο οποίο έχουν συσταθεί.

2. Πώς θα γίνεται η επιλογή προϊσταμένων;

Η επιλογή θα γίνεται μέσα από το τρίπτυχο γραπτές εξετάσεις, προφορική συνέντευξη και τυπικά προσόντα προσωπικού φακέλου. Για τους διευθυντές, το όργανο επιλογής δεν θα είναι το Ειδικό Συμβούλιο (ΕΙΣΕΠ), αλλά τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού. Από τα ίδια όργανα (τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού) θα περάσει και η επιλογή των τμηματαρχών, στην περίπτωση, όμως, αυτή δεν προβλέπονται προφορικές εξετάσεις.

3. Ποια είναι τα μόρια για τους προϊσταμένους;

Ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 25, το διδακτορικό δίπλωμα σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της υπηρεσίας βαθμολογείται με 200 μόρια, ενώ σε άλλο γνωστικό αντικείμενο με 100 μόρια. Ο μεταπτυχιακός τίτλος βαθμολογείται με 160 μόρια και 80 μόρια αν δεν έχει συνάφεια με το αντικείμενο της θέσης. Η επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης προσθέτει 180 μόρια στον υποψήφιο. Η γνώση ξένης γλώσσας βαθμολογείται από 30-80 μόρια, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης. Επίσης, ο χρόνος υπηρεσίας μοριοδοτείται μέχρι 300 μόρια, ενώ η υπηρεσιακή αξιολόγηση μετράει μέχρι 300 μόρια. Οι ειδικές δραστηριότητες, μέχρι 80 μόρια συνολικά: συγγραφικό έργο, εισηγήσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ημερίδες κ. λπ. Η ηθική αμοιβή του επαίνου: 70 μόρια.

4. Τι θα ισχύσει στο βαθμολόγιο;

Το επικρατέστερο σενάριο για το βαθμολόγιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση έξι βαθμών αντί των πέντε που ισχύουν σήμερα. Στον εισαγωγικό βαθμό θα παραμένουν όλοι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι για τη δοκιμαστική περίοδο των δύο ετών.

Οι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα αλλάζουν βαθμό περίπου ανά τέσσερα χρόνια, κατόπιν αξιολογήσεως. Πάντως, οι προαγωγές από τον ένα βαθμό στον άλλο θα γίνονται με μέτρο, καθώς θα καθοριστούν ποσοστά υπαλλήλων που θα μπορούν να εξελίσσονται βαθμολογικά.

Κατά πληροφορίες, από τον Β΄ βαθμό στον Α΄ θα μπορεί να προάγεται μόνο το 30% των υπαλλήλων Π. Ε. που έχει φτάσει στον βαθμό Β΄. Οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μπορούν να φτάσουν μέχρι τον Γ΄ βαθμό, ενώ οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης μέχρι τον Δ΄ βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή