Αναζητείται συναίνεση στην Παιδεία

Αναζητείται συναίνεση στην Παιδεία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή μεταφέρεται η μάχη για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής και το μέτωπο των ΑΕΙ, που αντιδρούν, αναζητεί συμμαχίες μεταξύ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπ. Παιδείας ήδη δέχθηκε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του Συμβουλίου Ιδρύματος, τη δομή του ΑΕΙ και τις αρμοδιότητες της Συγκλήτου. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται ανοιχτή σε νέες αλλαγές, με στόχο την εξασφάλιση της συναίνεσης των κομμάτων επί της Αρχής για το ν/σ, φτάνει αυτές να μην αλλοιώνουν τη βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.

Από την άλλη, χθες η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της διατύπωσε ενστάσεις σε κρίσιμες διατάξεις του ν/σ (όπως για τον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ). Τις ενστάσεις αυτές επικαλούνται και στελέχη της Ν.Δ. ζητώντας περισσότερες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κ. Σπηλιωτόπουλος κατέθεσε 12 προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, καλώντας την υπουργό κ. Αννα Διαμαντοπούλου να προβεί και σε άλλες αλλαγές, επιφυλασσόμενος για την τελική στάση του κόμματός του.

Ετσι, παρ’ όλο που η πλευρά των ΑΕΙ δέχθηκε με ικανοποίηση τις αλλαγές που υιοθέτησε το υπ. Παιδείας, η έκθεση της Επιτροπής ενισχύει τα επιχειρήματα όσων πανεπιστημιακών και φοιτητών απορρίπτουν το ν/σ, οι οποίοι προγραμματίζουν τα πρώτα συλλαλητήρια της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς για αύριο – ημέρα ψήφισης του ν/σ. Το πρωί -στις 12.00 από τα Προπύλαια, τα οποία από χθες είναι υπό κατάληψη από ομάδα φοιτητών- θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή πανεπιστημιακοί, μέλη της Πρωτοβουλίας Αγώνα για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές μελών ΔΕΠ κατά του ν/σ, ενώ στις 7 μ.μ. θα είναι η σειρά της ΚΝΕ. Ειδικότερα, το υπ. Παιδείας δέχθηκε τις εξής αλλαγές, που ενσωματώθηκαν στο ν/σ:

– Αυξάνονται σε 8 από 7 οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών στο 15μελές Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.), και ταυτόχρονα μειώνονται από 7 σε 6 τα εξωπανεπιστημιακά μέλη, τα οποία θα εκλέγονται από τα ενδοπανεπιστημιακά μέλη. Το 15ο μέλος είναι ο εκπρόσωπος των φοιτητών.

– Δυνατότητα συμμετοχής στο Σ.Ι. θα έχουν και οι αναπληρωτές καθηγητές και όχι μόνο οι πρωτοβάθμιοι (αρχική ρύθμιση).

– Ενισχύεται ο ρόλος της Συγκλήτου, με επιπλέον διοικητικές αρμοδιότητες, όπως η χάραξη της ερευνητικής πολιτικής του ΑΕΙ και η έγκριση των ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων που διαχειρίζεται το ΝΠΙΔ, το οποίο ιδρύεται σε κάθε ΑΕΙ για την αξιοποίηση της περιουσίας του.

– Τα τουλάχιστον πενταετούς διάρκειας προγράμματα σπουδών καταλήγουν σε μεταπτυχιακούς τίτλους, φτάνει η σχολή να έχει χωρίσει τις 5ετείς σπουδές σε δύο κύκλους, χωρίς δίδακτρα για τον δεύτερο. Ετσι, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα πολυτεχνείων και γεωπονικών σχολών, που οι σπουδές τους είναι πενταετείς.

– Το Τμήμα παραμένει η βασική εκπαιδευτική μονάδα και όχι η Σχολή.

– Με πρόβλεψη στον Οργανισμό του, κάθε ΑΕΙ μπορεί να ορίσει τους όρους εγγραφής, μέσω κατατακτήριων εξετάσεων, αποφοίτων ΙΕΚ και κολεγίων.

Οι ενστάσεις

Οι ενστάσεις, πάντως, που διατυπώνει η Επιτροπή της Βουλής ενισχύουν τη φαρέτρα όσων αντιδρούν. Ενδεικτικά, η Επιτροπή αναφέρει:

– Η συμμετοχή των εξωπανεπιστημιακών μελών στη διοίκηση του ΑΕΙ έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις του ΣτΕ (2786/1984 και 32/2009) για την πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, και εκτιμά ότι για τη ρύθμιση θα υπάρξουν προσφυγές στα δικαστήρια.

– Με βάση την απόφαση 2786/1984 του ΣτΕ, ο πρύτανης πρέπει να είναι μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΕΙ.

– Ζητεί οι προϋποθέσεις κατάληψης θέσης πανεπιστημιακού να είναι ίδιες για όλα τα ΑΕΙ.

– Διατυπώνει ενστάσεις για την αναφορά του ν/σ περί συμμετοχής «διαπρεπών» καθηγητών σε επιτροπές επιλογής ή εξέλιξης πανεπιστημιακών. Ποιος αξιολογεί ότι κάποιος είναι διαπρεπής;

«Οι ενστάσεις της επιτροπής δείχνουν ότι το ν/σ έχει σημεία τριβής. Η ευθύνη είναι πλέον στους βουλευτές», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των πρυτάνεων που συνεδρίασε χθες στο Λαύριο. Στο ίδιο πλαίσιο, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ζητεί από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το ν/σ, και δεν αποκλείει κινητοποιήσεις. «Καλούμε τους συναδέλφους σε εγρήγορση», δήλωσε η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή