Μαθητές στην Ολυμπιάδα Αστροφυσικής

Μαθητές στην Ολυμπιάδα Αστροφυσικής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια γοητευτική πλευρά της Φυσικής, εκείνη της Αστρονομίας, θα διαγωνιστεί η πενταμελής αποστολή μαθητών η οποία αύριο τα ξημερώματα αναχωρεί για να συμμετάσχει στην 5η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που θα διεξαχθεί στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, περίπου 70 χλμ. από την Κρακοβία. Με συνοδούς τους καθηγητές Γ. Σειραδάκη από το Φυσικό του ΑΠΘ και τον Λ. Ζαχείλα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ένα κορίτσι και τα τέσσερα αγόρια θα κληθούν να λύσουν προβλήματα θεωρίας, να βρουν λύσεις σε «πραγματικές» καταστάσεις όπως κάνουν οι επιστήμονες και, καιρού επιτρέποντος, να κάνουν αστροπαρατήρηση στον ουρανό.

Με τα βιβλία ανοιχτά ακόμη και λίγες ώρες πριν από την αξημέρωτη αυριανή αναχώρηση, η Δέσποινα Παζούλη έκανε την τελευταία επανάληψη. Της αρέσουν τα προβλήματα στη θεωρία, «η Δυναμική Συστημάτων, που εξετάζει τις έλξεις ανάμεσα στους πλανήτες, το γιατί απομακρύνονται». Με την Αστρονομία ασχολήθηκε στη Β΄ Λυκείου, της αρέσει πολύ αλλά προβληματίζεται «για το ενδεχόμενο αφαίρεσης ενός τόσο χρήσιμου μαθήματος στο νέο πρόγραμμα σπουδών» του υπουργείου Παιδείας. Τα προβλήματα στη θεωρία αρέσουν και στον Γιώργο Λιούτα, που πέρυσι είχε κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο, όπου βρισκόταν και η Δέσποινα. «Στην Ελλάδα προσπαθούμε αρκετά, αλλά έξω νομίζω πως το επίπεδο είναι υψηλότερο». Οι δυο τους ήρθαν πρώτος και δεύτερη αντίστοιχα ανάμεσα σε 120 συμμετέχοντες στην 4η φάση του Διαγωνισμού Αστρονομίας που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Επίσης, άνευ απροόπτου, περνούν στο Φυσικό του ΑΠΘ. Και οι δύο εξαίρουν την προετοιμασία που έκαναν με καθηγητές, φοιτητές και ερασιτέχνες αστρονόμους, τόσο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, στον Χολομώντα Χαλκιδικής. «Για δεύτερη χρονιά φέτος βάλαμε προηγούμενους συμμετέχοντες να μεταδώσουν την εμπειρία τους στους φετινούς», εξηγεί ο κ. Ζαχείλας, και ακούγεται σκεπτικός, επειδή «στις Ολυμπιάδες με άλλο αντικείμενο, όπως Μαθηματικά, Χημεία κ.ο.κ., τα παιδιά αν διακριθούν μπορούν να μπουν στο αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα δίχως εξετάσεις, κάτι που δεν ισχύει στην Αστρονομία», θέμα που τελευταία φορά έθιξαν πέρυσι στους αρμόδιους. Τα έξοδα μετάβασης καλύπτει το υπουργείο Παιδείας, ενώ μεγάλο μέρος των εξόδων προετοιμασίας χορήγησαν το Ιδρυμα Ι. Λάτση και το υπουργείο Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή