ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με απεργίες των δασκάλων θα «ανοίξουν» τα δημοτικά

Βέβαιες πρέπει να θεωρούνται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εστω κι αν χθες οι παρατάξεις που μετέχουν στο Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος δεν κατόρθωσαν να συγκλίνουν στον χρόνο και τη διάρκεια της απεργίας, στελέχη των μεγάλων παρατάξεων εκτίμησαν στην «Κ» ότι θα υπάρξει τελικά σύγκλιση σε 24ωρη ή 48ωρη απεργία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου σχολικού έτους.

Η ΔΟΕ θέτει ως προμετωπίδα των κινητοποιήσεών της τα προβλήματα που διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς λόγω των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, της καθυστέρησης στην παράδοση των βιβλίων και της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) και πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δημ. Μπράτης, στις 58 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταγράφονται 5.159 κενά σε θέσεις δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών ειδικοτήτων και 242 πλεονάσματα. Από τις κενές θέσεις, οι 2.600 αφορούν δασκάλους, οι 1.518 νηπιαγωγούς, οι 414 γυμναστές, οι 508 καθηγητές Αγγλικών και οι 341 καθηγητές Μουσικής. Το πρόβλημα παρουσιάζεται οξύτερο στα σχολεία της Α΄ Αθήνας (348 κενά), Ηρακλείου (312), Β΄ Αθήνας (275), Λάρισας (271) και Αιτωλοακαρνανίας (250). «Είναι βέβαιο ότι τα σχολεία είναι αδύνατο να λειτουργήσουν με τις 119 προσλήψεις μονίμων που ανακοινώθηκαν και την κατά 50% σε σχέση με πέρυσι μείωση στις προσλήψεις αναπληρωτών», τόνισε ο κ. Μπράτης.

Πίσω οι αποσπασμένοι

Από την πλευρά του, το υπ. Παιδείας σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τη μείωση των διορισμών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την επιστροφή στα σχολεία περίπου 8.000 – 9.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε διοικητικές και βοηθητικές θέσεις, την εξοικονόμηση προσωπικού από τις συγχωνεύσεις 1.933 σχολικών μονάδων σε 877. Επίσης, θα ζητηθεί από τους εκπαιδευτικούς να τηρούν αυστηρά το ωράριό τους, ενώ στις ειδικότητες που είναι εφικτό (ξένων γλωσσών, γυμναστικής) θα γίνει μετακίνηση εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια. Με τον σχεδιασμό αυτό η ηγεσία του υπουργείου προβλέπει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς σοβαρές ελλείψεις.

Η ΔΟΕ εστιάζει και στη μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών μέσα σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, από τον Ιούνιο οι καθαρές αποδοχές του νεοδιόριστου μειώθηκαν από 1.007 σε 917 ευρώ.