Διαφοροποίηση των προστίμων για τα αυθαίρετα

Διαφοροποίηση των προστίμων για τα αυθαίρετα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετές αλλαγές επανέρχεται αύριο στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, οι αλλαγές θα αφορούν μεταξύ άλλων στο ύψος του προστίμου, προκειμένου να γίνει η υπαγωγή στη ρύθμιση πιο θελκτική για τα χαμηλότερα στρώματα και στην απόδοση μέρους των εσόδων στο ΙΚΑ. Επίσης, η παράταση στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους -που περιλαμβάνεται στον ίδιο νόμο- πιθανότατα θα καταλήγει τον Οκτώβριο, αντί για τον Δεκέμβριο.

Μιλώντας χθες στο ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε τη φημολογία των τελευταίων ημερών, που ήθελε το υπουργείο να επανεξετάζει τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων. «Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές, είναι ότι θέλουμε να κάνουμε μια διαφοροποίηση των προστίμων. Να μειώσουμε τα πρόστιμα σε ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, πρώτες κατοικίες, δηλαδή σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τα πρόστιμα σε όσους αυθαιρέτησαν όχι επειδή υπήρχε κάποια ανάγκη, αλλά επειδή έτσι το επέλεξαν», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Επίσης, ο υπουργός τοποθετήθηκε θετικά στο αίτημα του ΙΚΑ για απόδοση μέρους του προστίμου. «Υπάρχει μια πρόβλεψη να πάρουν τα ασφαλιστικά ταμεία κάποιες από αυτές τις εισφορές που διαφεύγουν χωρίς να «φορτώσουν» περαιτέρω τα πρόστιμα», ανέφερε. Το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντως, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο καθώς, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, ορισμένοι από τους αυθαιρετούχους έχουν καταβάλει εισφορές στο ΙΚΑ για το παράνομο κτίσμα τους, επομένως θα πρέπει να βρεθεί σχετικό «παράθυρο» στη ρύθμιση.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει μια «ανοιχτή γραμμή» με το Συμβούλιο της Επικρατείας για το φλέγον ζήτημα της συνταγματικότητας της ρύθμισης. Οπως εκτίμησε, η απόδοση μέρους των εισπράξεων στο Πράσινο Ταμείο, αλλά και η απαγόρευση μεταβίβασης αυθαίρετων κτιρίων από τις αρχές του επόμενου έτους θα είναι αρκετή για να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Ημιυπαίθριοι

Κατά τα λοιπά, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν επιβεβαιώσει ότι θα τροποποιηθεί και η προθεσμία της παράτασης για τους ημιυπαίθριους. Οπως φαίνεται τελικά θα προκριθεί το τέλος Οκτωβρίου αντί το τέλος Δεκεμβρίου. Η αλλαγή οφείλεται σε αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, που επιθυμεί τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους να καταγραφούν μέσα στο τρέχον έτος. Το σχέδιο νόμου έρχεται αύριο Πέμπτη στη Βουλή για δεύτερη ανάγνωση και την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια, ώστε να οδεύσει προς ψήφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή