Κατεδαφίσεων συνέχεια στη Θεσσαλονίκη

Κατεδαφίσεων συνέχεια στη Θεσσαλονίκη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με στόχο την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών στην Πάνω Πόλη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε χθες στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο πρασίνου.

Κατεδαφίστηκαν, συγκεκριμένα, επτά εγκαταλελειμμένα προσφυγικά σπίτια επί της οδού Ευσεβίου, τα οποία επί δεκαετίες παρέμεναν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης και ταυτόχρονα εγκυμονούσαν κινδύνους για τους διερχομένους.

Δεκάδες άλλα κτίσματα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, παραμένουν «σφηνωμένα» στις παρυφές των τειχών και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής πρόκειται να γκρεμιστούν και αυτά έτσι ώστε, όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντρέας Κουράκης, να αναδειχθεί πλήρως το ιστορικό μνημείο και να καταστεί κόσμημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το όλο σχέδιο της κατεδάφισης και καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου, ωστόσο, προσκρούει στο γεγονός ότι πολλά από τα υπό κατάρρευση κτίρια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν εγκαταλείψει, δεν μπορούν να γκρεμιστούν καθώς δεν έχουν δοθεί στους δικαιούχους οι αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Κουράκης, ένας μικρός αριθμός σπιτιών που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση πρόκειται να διατηρηθούν και να αναπαλαιωθούν ώστε να θυμίζουν την παρουσία των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν και έζησαν εκεί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επ’ αυτού, πρόσθεσε ο κ. Κουράκης, έχει εκπονηθεί σχετικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Η επιχείρηση κατεδάφισης εντάσσεται από τη δημοτική αρχή στην προσπάθεια να αναδειχθεί σε τουριστική ατραξιόν η Πάνω Πόλη, μια περιοχή με βαρύ ιστορικό φορτίο και έντονα τα σημάδια της πολυπολιτισμικότητας της Θεσσαλονίκης. Πολλά κτίρια στην Πάνω Πόλη έχουν κριθεί διατηρητέα, αλλά δεν είναι λίγα εκείνα που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να τα συντηρήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή