Τους εξαπάτησαν μέσω site

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Αυστραλία σε περιμένει – νέες ευκαιρίες, νέα αρχή». Το φόντο έχει φιλοτεχνηθεί με φωτογραφίες από εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, εξωτικές παραλίες και καγκουρό… Ετσι, υποδέχεται ένα πολύχρωμο site ανήσυχους πολίτες από όλο τον κόσμο, που φλερτάρουν με την ιδέα της μετανάστευσης στη μακρινή ήπειρο. Μετά, τους ζητείται να συμπληρώσουν μια φόρμα με τα προσωπικά τους στοιχεία και ξεκινάει το «αλισιβερίσι» προκειμένου οι διαχειριστές του ιστότοπου, που «βρίσκονται» στην Αυστραλία, να ξεκινήσουν τη διαδικασία των απαιτούμενων εγγράφων.

Εν προκειμένω, όμως, οι εγγεγραμμένοι στο site, αντί για τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, λαμβάνουν ταχυδρομικά τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της πιστωτικής τους κάρτας. «Στην αρχή, ζητούν 300 ευρώ», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κ. Μάρκος, γ.γ. της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, στην οποία απευθύνθηκαν επτά εξαπατηθέντες. Οι επιτήδειοι που έστησαν την κερδοφόρο επιχείρηση επικαλούνται μια οδό, λίγα μέτρα από τα κτίρια της ελληνικής κοινότητας, «όπου δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο γραφείο». Εκτιμάται ότι οι δράστες δεν ζουν καν στην Αυστραλία. Μετά τα πρώτα 300 ευρώ, τα οποία χρεώνονται μέσω πιστωτικής, το επόμενο «χαράτσι» ανέρχεται στα 4.000 ευρώ, «ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι έκαναν αλόγιστη χρήση της πιστωτικής κάρτας των εγγεγραμμένων, χωρίς φυσικά την άδειά τους», προσθέτει ο κ. Μάρκος. Το ψευδεπίγραφο γραφείο μετανάστευσης υπόσχεται την έκδοση άδειας παραμονής και εργασίας, αλλά και την εξεύρεση εργασίας. «Είναι κρίμα να υπάρχουν άνθρωποι απελπισμένοι, διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους τα πάντα για να μετακομίσουν στο άλλο άκρο της Γης και να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης», αναφέρει στην επιστολή του προς την κοινότητα ο Λ.Σ., που στο παρά πέντε αντιλήφθηκε την απάτη. «Με παρενοχλούν, όμως, με mails και τηλέφωνα στο σπίτι μου».

Οι αρχές της Αυστραλίας έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την υπόθεση. Η ελληνική κοινότητα, παράλληλα, δίνει σαφείς συμβουλές στους ομοεθνείς που έχουν βάλει «πλώρη» για Αυστραλία. «Στον ιστότοπο του υπουργείου Μετανάστευσης, προτείνεται λίστα με συμβούλους μετανάστευσης, εγκεκριμένων από την κοινοπολιτεία», αναφέρει ο κ. Μάρκος. «Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 4.000 δολάρια Αυστραλίας». Η διαδικασία για την έκδοση των προαπαιτούμενων παραμένει περίπλοκη και συνεπώς η συμβολή των ειδικών είναι ιδιαίτερα βοηθητική, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν στο Διαδίκτυο προσωπικά τους στοιχεία και να ζητούν τον αριθμό αδείας των γραφείων (κωδικό mara).

Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί για την Αυστραλία, η ελληνική κοινότητα έχει καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης προς απλοποίηση της διαδικασίας για τους Ελληνες υπήκοους. «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε 20 κλήσεις ημερησίως από πολιτικούς μηχανικούς, γιατρούς και εκπαιδευτικούς», επισημαίνει ο κ. Μάρκος. Εκτιμάται ότι πάνω από 200 άτομα βρίσκονται τη στιγμή αυτή στην Αυστραλία σε αναζήτηση κάποιας θέσης εργασίας, άλλοι δουλεύουν ήδη, ενώ από τους 90.000 κατόχους αυστραλιανού διαβατηρίου μεγάλο ποσοστό έχει επιστρέψει στη χώρα. «Ελπίζουμε στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας που θα διευκολύνει τη μετανάστευση νέων έως 30 ετών», καταλήγει ο κ. Μάρκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή