«Ναι» από Ν.Δ. στις αλλαγές για τις άδειες διαμονής

«Ναι» από Ν.Δ. στις αλλαγές για τις άδειες διαμονής

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σύμφωνη γνώμη και της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο αναδιοργανώνεται το σύστημα αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα.

Η μόνη διάταξη, στην οποία εκφράστηκαν σθεναρές αντιρρήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν αυτή η οποία περιορίζει από δώδεκα σε δέκα τα χρόνια που απαιτούνται ως ελάχιστος χρόνος συνεχούς παραμονής στην Ελλάδα αλλοδαπών προκειμένου να πάρουν άδεια διαμονής για εξαιρετικούς και ανθρωπιστικούς λόγους με επίκληση εγγράφων βεβαίας χρονολογίας. Τόσο ο εισηγητής και τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Θ. Νάκος, όσο και ο πρώην υπουργός κ. Π. Παυλόπουλος χαρακτήρισαν τη διάταξη κερκόπορτα για μαζικές νομιμοποιήσεις. Μάλιστα, ο κ. Νάκος ζήτησε την απόσυρση όχι αυτής μόνον της διάταξης, αλλά και της προηγούμενης του νόμου 3907/11 που εισήγαγε τη δωδεκαετία.

Παρά την πρόθεση του υπουργού να καταγράψει σε υπουργική απόφαση έστω και ενδεικτικά τα έγγραφα βεβαίας χρονολογίας που απαιτούνται, ο κ. Νάκος παρέμεινε αρνητικός υποστηρίζοντας ότι είναι διαβλητά και τα έγγραφα και η διαδικασία έκδοσής τους. «Δεν υπάρχει παράθυρο μαζικών νομιμοποιήσεων», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, αντιτείνοντας ότι «οι αιτούντες θα πρέπει να αποδεικνύουν κάθε χρόνο τη συνεχή τους παρουσία και τον έντονο δεσμό τους με την Ελλάδα».

Απολύτως αντίθετος με τις διατάξεις περί αλλοδαπών, αλλά και το σύνολο των υπολοίπων άρθρων, δήλωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν οι αγορητές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι ο «Καλλικράτης» έχει αρκετά προβλήματα, για την επίλυση των οποίων θα αποφανθούν δύο μεικτές επιτροπές που έχει συστήσει στο υπουργείο ώς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή