Και σε στρατιωτικά νοσοκομεία χορήγηση μεθαδόνης

Και σε στρατιωτικά νοσοκομεία χορήγηση μεθαδόνης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή στρατιωτικών νοσοκομείων στο πρόγραμμα απεξάρτησης χρηστών ναρκωτικών με τη διάθεση υποκατάστατων ουσιών ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης. Οπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με δύο στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα, το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο της Πεντέλης και το στρατόπεδο Βαρίτη, στο Γουδί. Στη Θεσσαλονίκη, θα συμμετάσχει το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθούν εγκαταστάσεις του 404 στρατιωτικού νοσοκομείου Λάρισας. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα διατεθεί το επιστημονικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα τεθεί στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να εκπαιδευθεί στη διαδικασία χορήγησης υποκατάστατων των ναρκωτικών. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι η χρήση ναρκωτικών ήταν επί μακρόν θέμα-ταμπού για τις ένοπλες δυνάμεις, κάτι που δεν ισχύει πια και αναφέρθηκε στο κίνητρο που δίδεται σε νέους που καλούνται να εκπληρώσουν τη στρατιωτική θητεία τους και δηλώνουν χρήστες. Εφόσον δεχθούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, για τα οποία υπάρχει συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, υπηρετούν θητεία μειωμένη κατά 3 μήνες, δηλαδή θητεία 6 μηνών.

Ο κ. Λοβέρδος από την πλευρά του, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχουν ενταχθεί σε προγράμματα όλοι οι χρήστες που βρίσκονται σε λίστες αναμονής, περίπου 7.000 άτομα. Η προεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Μένη Μαλλιώρη, ανέφερε ότι από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η ενεργοποίηση κέντρων απεξάρτησης σε νοσοκομειακές μονάδες και η προοπτική άμεσης ένταξης των χρηστών σε κάποιο πρόγραμμα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Θεσσαλονίκη μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα, οι 848 αιτήσεις που προϋπήρχαν, έγιναν 1.000. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής των στρατιωτικών νοσοκομείων στο πρόγραμμα, η αρχή θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου με τη Θεσσαλονίκη και στις 16 Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθούν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας.

Στο μεταξύ, σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργία των νοσοκομείων παρουσιάστηκαν κατά τη συνάντηση των νέων διοικητών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αυξημένη κατά 30% σημειώνεται η επισκεψιμότητα στα νοσοκομεία και κατά 17% στα κέντρα υγείας το 2011, ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση θα συνεχιστεί ώς το τέλος της χρονιάς. Μειωμένη, όμως, ήταν η προσέλευση στα απογευματινά ιατρεία, από τη λειτουργία των οποίων έχουν εξοικονομηθεί 50 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος έως το τέλος του 2011 είναι η εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα των νοσοκομείων για προμήθεια υγειονομικού υλικού μειώθηκαν κατά 20% και ορθοπεδικού υλικού, αντιδραστήρια, εργαστήρια κατά 40%. Παράλληλα, το 82% των νοσοκομείων πανελλαδικώς έχουν ήδη προχωρήσει σε διαγωνισμό για τις προμήθειες. Ο υφυπουργός, Μιχάλης Τιμοσίδης, ζήτησε από τους διοικητές να αποστείλουν τα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου ασθενών, όπως ζητάει και η τρόικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή