Ρύθμιση για όσους δηλώνουν δυσλεξικοί πριν να δώσουν… Πανελλαδικές

Ρύθμιση για όσους δηλώνουν δυσλεξικοί πριν να δώσουν… Πανελλαδικές

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσλεξικοί ναι, αλλά από την Α΄ Λυκείου! Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα διασφαλίζει ότι οι μαθητές Λυκείου δεν ανακαλύπτουν τη δυσλεξία τους μόλις είναι να… δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, και άρα να εξετασθούν προφορικά, σε συνθήκες που θεωρούνται ευκολότερες των γραπτών εξετάσεων.

Ειδικότερα, με βάση τον ορισμό της Βικιπαίδειας «δυσλεξία είναι μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων σε ακουστικές μονάδες συλλαβικής βάσης και στη σύνθεση συλλαβικών ακουστικών μονάδων σε λεξικά σύνολα με εννοιακό περιεχόμενο. Παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς που έχουν γραπτή γλώσσα, και δεν έχει σχέση με τη νοητική καθυστέρηση».

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι ο αριθμός των δυσλεκτικών μαθητών στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά στην Γ΄ Λυκείου. Μάλιστα, κατά τις φετινές εξετάσεις το πρόβλημα εντοπίσθηκε στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Ενδεικτικά, στους περίπου 86.000 υποψηφίους όλων των κατηγοριών, περίπου 2.000 υποψήφιοι εξετάσθηκαν προφορικά ως δυσλεκτικοί.

Εξ αυτών, όμως οι 1.000 ήταν από τα ΕΠΑΛ (δηλαδή το 50% όλων των δυσλεκτικών υποψηφίων), τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ ήταν 20.000 στους 86.000. Το υπουργείο Παιδείας αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν υποψήφιοι, που με πλαστά δικαιολογητικά δηλώνονται δυσλεκτικοί, πλήττοντας έτσι το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Επίσης, με ρύθμιση που υπάρχει στο ν/σ για τα ΑΕΙ προβλέπεται ότι για να εξετασθεί ένας φοιτητής προφορικά στο ίδρυμά του πρέπει να έχει αποδεικτικά που να πιστοποιούν τη δυσλεξία του έως και την Α΄ Λυκείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή