«Πονοκέφαλος» η ρύθμιση για μεγάλη μερίδα νόμιμων πολιτών

«Πονοκέφαλος» η ρύθμιση για μεγάλη μερίδα νόμιμων πολιτών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλετε να πείτε ότι ο γείτονάς μου, που έχει προβεί σε σωρεία αυθαιρεσιών, όπως το να υπερβεί στο διπλάσιο το ποσοστό δόμησης, θα νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του; Θέλετε να πείτε ότι ο γείτονάς μου θα νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του, το οποίο πολλαπλώς θίγει την όμορη ιδιοκτησία μου; Θέλετε να πείτε ότι εγώ είμαι ανόητη που έχω λειτουργήσει κατά τα νόμιμα;».

Το απόσπασμα από επιστολή αναγνώστριας, μία από τις δεκάδες που έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στην «Κ», είναι χαρακτηριστικό των αντιδράσεων μερίδας πολιτών στην προοπτική ψήφισης της ρύθμισης για τα αυθαίρετα.

Οι ιστορίες των αναγνωστών της εφημερίδας είναι αρκετά διαφορετικές: κάποιος σε νησί των Κυκλάδων έχει χάσει τη θέα του, από τον επιπλέον αυθαίρετο όροφο που έχτισαν μπροστά του.

Ενας άλλος, ξενοδόχος σε γραφικό νησί, επίσης των Κυκλάδων, είδε να ανεγείρονται δίπλα του μεγαθήρια με άδειες οικοδόμησης γραφείων και να μετατρέπονται σε κατοικίες προς πώληση.

Στη Γλυφάδα

Αλλη αναγνώστρια βρέθηκε «πνιγμένη» από την παράνομη μάντρα που «σήκωσαν» οι γείτονές της στη Γλυφάδα.

Ετερος στην Πάτρα προσπαθεί για χρόνια να καταφέρει την πολεοδομία να κατεδαφίσει το αποχωρητήριο που έχτισε ταβέρνα στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας του.

Ενας άλλος, στη Ραφήνα, βλέπει τα παραπήγματα του ’80 να μετατρέπονται σε μεζονέτες, όλες χωρίς άδεια σε μικρά οικόπεδα, όταν εκείνος «ξεπουλήθηκε» για να αγοράσει οικόπεδο με την απαραίτητη αρτιότητα.

Κοινός τόπος στις ιστορίες όλων αυτών των ανθρώπων είναι ένας: βρέθηκαν, όπως υποστηρίζουν, από τη θέση του νόμιμου να υφίστανται τις παρανομίες των άλλων.

Και τώρα αισθάνονται οργή, γιατί βλέπουν μπροστά τους το ενδεχόμενο να μη μπορούν να αντιδράσουν. Δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα ηθικής τάξης.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν από μία διετία (με αφορμή την επίπονη προσπάθεια της πολιτείας να νομιμοποιήσει ένα μικρό ξενοδοχείο στην Εκάλη) προσέθεσε στη νομολογία της ένα επιχείρημα βασισμένο σε αυτήν ακριβώς τη συνέπεια των νόμων τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Εκτίμησε ότι η νομιμοποίησή τους αντίκειται στην αρχή της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, δημιουργώντας δύο κατηγορίες πολιτών έναντι του νόμου: αυτών που αυθαιρετούν και αυτών που υπόκεινται τις συνέπειες των πράξεων όσων αυθαιρετούν.

«Παραθυράκια»

Το επιχείρημα αυτό δεν είναι το μόνο που έχει χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην 20ετή νομολογία του για το θέμα των αυθαιρέτων, ακυρώνοντας το ένα πίσω από το άλλο, νόμους και «παραθυράκια» που κατά καιρούς επινοήθηκαν.

Το κύριο επιχείρημα είναι ότι το δομημένο περιβάλλον πρέπει να αναπτύσσεται με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό και ότι η πολιτεία δεν μπορεί να σύρεται πίσω από τα τετελεσμένα της αυθαίρετης δόμησης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει συνάντηση με το ΣτΕ, γνωρίζει καλά ότι η ρύθμιση θα αντιμετωπίσει προβλήματα συνταγματικότητας και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να ενισχύσει το «οπλοστάσιό» της με ρυθμίσεις που αφορούν την ανακούφιση των δεινών που προκαλεί η αυθαιρεσία.

Οσες γενικές ρυθμίσεις όμως κι αν γίνουν, όσα πρόστιμα κι αν πληρώσουν στην πολιτεία οι αυθαιρετούχοι, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τον πολίτη που υφίσταται καθημερινά και άμεσα τις συνέπειες της αυθαίρετης δόμησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή