Δικαιώνονται δανειολήπτες τραπεζών, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής

Δικαιώνονται δανειολήπτες τραπεζών, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν δανειολήπτες τραπεζών βάσει του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν εκδοθεί τις τελευταίες ημέρες από διάφορα Ειρηνοδικεία της χώρας. Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), το Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης δικαίωσε δύο δανειολήπτες, οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής και με την απόφαση διαγράφηκε μεγάλο μέρος των χρεών τους.

Στη μια περίπτωση, 63χρονη που προσέφυγε στο ΚΕΠΚΑ τον Σεπτέμβριο 2010 και χρωστούσε περίπου 202.000 ευρώ σε οκτώ τράπεζες, μετά τη δικαστική απόφαση, θα καταβάλει 36.000, καθώς η ίδια βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών της λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Στη δεύτερη περίπτωση, ανδρόγυνο με δύο παιδιά χρωστούσε περίπου 148.000 ευρώ σε πέντε τράπεζες και αντιμετωπίζει αδυναμία αποπληρωμής λόγω μείωσης εργάσιμων ημερών του άντρα και κατ’ επέκτασιν πτώσης του εισοδήματος. Το δικαστήριο επιδίκασε την καταβολή 750 ευρώ τον μήνα για τέσσερα χρόνια (σύνολο 36.000 ευρώ) και τη διαγραφή του υπόλοιπου χρέους. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΚΕΠΚΑ κ. Ευ. Κεκελέκη, είναι οι δύο πρώτες περιπτώσεις που εκδικάστηκαν σε σύνολο 380 αντίστοιχων δικών που εκκρεμούν. «Τα δικαστήρια έγιναν αφότου απέτυχαν οι εξωδικαστικές επιλύσεις των υποθέσεων. Αυτό που θέλουμε είναι οι τράπεζες στο εξής να βλέπουν πιο σοβαρά τα σχέδια αποπληρωμής των οφειλών που προτείνουμε εμείς ή οι ίδιοι οι καταναλωτές», σχολίασε στην «Κ» η κ. Κεκελέκη.

Στην Κρήτη

Ανάλογη απόφαση εκδίκασε και το Πρωτοδικείο Χανίων στις 18 Αυγούστου υπέρ συνταξιούχου με χρέος 120.000 προς διάφορες τράπεζες, ο οποίος δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής. Η τράπεζα επιδίκασε τη διαγραφή 67.200 ευρώ και την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε βάθος τετραετίας. «Εχουμε εκατοντάδες ανάλογες υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Κυρίως πρόκειται για άτομα που έχουν πληγεί λόγω της κρίσης», είπε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Κρήτης κ. Ιωάννα Μελάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες δικαστικές αποφάσεις έχουν επιτευχθεί και σε Ειρηνοδικεία Αθήνας, Πάτρας και Βόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή