Ενισχύσεις από Γαλλία και Ισπανία

Ενισχύσεις από Γαλλία και Ισπανία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτες μαίνονταν μέχρι αρά χθες το βράδυ οι μεγάλες φωτιές σε Εβρο και γΜεσολόγγι, περιοχές των οποίων τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, τα δύο από τα έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα που ζήτησε η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να φτάσουν σήμερα το πρωί από τη Γαλλία κυρίως για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στη Λευκίμη Εβρου. Δύο ακόμα αεροπλάνα θα διαθέσει η Ισπανία.

Χθες αργά το μεσημέρι, η περιοχή νοτίως της Λευκίμης τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μέτωπο της φωτιάς, μήκους 5 χλμ., βρισκόταν μεταξύ των τοποθεσιών Λευκίμη – Σαράντα Σπίτια – Ερείπια Βυρίνης – ερείπια Κιτρινόπετρας – Υψωμα Καρβουνιάρης – Μελία – Β. Οικισμός Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 30.000 στρέμματα με δρυς, πεύκα και καλλιέργειες. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετείχαν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 47 οχήματα, τέσσερα Καναντέρ, δύο ελικόπτερα, μηχανήματα της περιφέρειας, του στρατού, του δήμων και του δασαρχείου. Το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 5 έως 6 μποφόρ, που έπνεαν το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή.

Κατοικημένες περιοχές δεν απειλήθηκαν. Ενας αγρότης κρατείται με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια, καθώς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η πυρκαγιά προκλήθηκε όταν το τρακτέρ που οδηγούσε ο ίδιος παρουσίασε βλάβη και άρχισε να πετάει σπίθες και να προκαλεί μικροεστίες φωτιάς. Εξαιτίας του νέφους με τέφρα που έχει καλύψει την πόλη της Αλεξανδρούπολης, η Διεύθυνση Υγείας Εβρου και για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναπνευστικών προβλημάτων κάλεσε τους κατοίκους να έχουν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών τους, τονίζοντας πως σε περίπτωση έντονης δύσπνοιας και ζάλης, θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους ιατρεία. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Δύο ακόμα ελικόπτερα

Εκτός από τα γαλλικά Καναντέρ, σήμερα το πρωί οι εναέριες δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με δύο ακόμα ελικόπτερα. Ο ανεφοδιασμός των εναέριων μέσων θα γίνεται στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, καθώς τα τέσσερα Καναντέρ που λάμβαναν μέρος στην κατάσβεση αναγκάζονταν να μεταβούν μέχρι το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» Καβάλας για να ανεφοδιασθούν με καύσιμα, με συνέπεια να χάνεται ιδιαίτερα πολύτιμος χρόνος από τις επιχειρήσεις.

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε χθες και το Μεσολόγγι. Μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ευηνοχώρι, ενώ άλλες δύο εστίες υπήρχαν στις περιοχές Πεντάλοφο και Κεφαλόβρυσο. Αργά το βράδυ τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα δημοτικά διαμερίσματα Ευηνοχώρι και Αγιος Θωμάς, ενώ δόθηκε η εντολή για την εκκένωση του οικισμού Χίλια Σπίτια. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι την αυλή του μοναστηριού του Αγίου Συμεών, το οποίο επίσης εκκενώθηκε. Τη νύχτα οι πυροσβέστες έδιναν μάχη προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί στον ΧΥΤΑ της περιοχής. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό στο ύψος του Ευηνοχωρίου είχε διακοπεί και η ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου παρέμεινε χωρίς ρεύμα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες εξαιτίας βλαβών που προκλήθηκαν στις γραμμές της ΔΕΗ. Μεγάλες φωτιές μαίνονταν στις περιοχές Φυτείες και Σπάρτο στην Αμφιλοχία, στην Κορπή Βόνιτσας, στους Νεγράδες Ιωαννίνων κ. α. Υπό σχετικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στον Ομπλό Αχαΐας και στην περιοχή Εξω Ποταμοί Λασιθίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή