Νέο στοίχημα, η εφαρμογή του νόμου

Νέο στοίχημα, η εφαρμογή του νόμου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή σελίδας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που σηματοδοτήθηκε από τη συναινετική ψήφιση με διευρυμένη πλειοψηφία του νέου νόμου των ΑΕΙ, έχει ένα ακόμη στοίχημα να κερδίσει. Αυτό της εφαρμογής του νόμου. «Οι νόμοι γίνονται εύκολα, το στοίχημα είναι η εφαρμογή τους», τόνισε η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι το πιο σημαντικό σημείο της συναίνεσης που επετεύχθη «είναι ότι ο νόμος δεν θα ανατραπεί τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια». Η υπουργός ευχαρίστησε τους προκατόχους της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κ. Μαριέττα Γιαννάκου, αλλά και στον τέως υφυπουργό κ. Ιω. Πανάρετο. Ο ίδιος, με δήλωσή του στο blog του, ανέφερε ότι θα εκφράσει τις απόψεις του αργότερα, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους (την απώλεια της μητέρας του).

Από την άλλη, παρότι η αλλαγή του τρόπου εκλογής πρύτανη ικανοποίησε την ακαδημαϊκή κοινότητα, εξακολουθούν να υπάρχουν ΑΕΙ που αντιδρούν, όπως δείχνει η απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ανέφερε ότι ορισμένες διατάξεις του νόμου είναι αντισυνταγματικές και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα τον εφαρμόσει. «Υπάρχουν κατεστημένα που δεν καταλαβαίνουν τι αλλάζει γύρω τους. Τέτοιες αποφάσεις υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ. Οι γενικόλογες, ψευδείς και ανιστόρητες προσεγγίσεις δεν θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς», είπε η υπουργός. Πάντως, ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις πυροδοτούν τις φοιτητικές αντιδράσεις. Ηδη, η κατάληψη των Προπυλαίων από μικρή ομάδα φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κλείνει την πέμπτη ημέρα. Την προσεχή εβδομάδα η κ. Διαμαντοπούλου θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του νόμου. Ορισμένες διατάξεις (π.χ. κατάργηση του ασύλου) θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ενώ άλλες (π.χ. το νέο σύστημα διοίκησης, η αναδιάρθρωση των σπουδών κ.ά.) θα ολοκληρωθούν σε δύο φάσεις. Ενδεικτικά, έως τις 31/8/ 2012 κάθε ΑΕΙ θα πρέπει να έχει ορίσει το Συμβούλιο Ιδρύματος και τα μέλη ΔΕΠ να έχουν εκλέξει νέο πρύτανη. Η δεύτερη φάση εφαρμογής, στην αρχή του 2013, θα αφορά την κατάρτιση Οργανισμού Ιδρύματος. Στόχος είναι το 2013 τα ΑΕΙ να λειτουργούν πλήρως εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νέου νόμου.

Μεταβατικές ρυθμίσεις

Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, θα ανακοινωθούν οι μεταβατικές ρυθμίσεις για τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι «αιώνιοι» φοιτητές για να πάρουν πτυχίο και να μη διαγραφούν από το ΑΕΙ. Στον νόμο δίνεται προθεσμία έως το τέλος του 2013-14. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το περιθώριο που θα δοθεί στους «αιώνιους» θα συναρτηθεί με την έως τώρα διάρκεια σπουδών κάθε φοιτητή.

Η υπουργός, επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης του ασύλου. Με δεδομένο ότι είναι προφανές ότι «εάν κάποιος πετάξει μια μολότοφ έξω από το υπουργείο θα φωνάξουμε την Αστυνομία», όπως είπε, η υπουργός τόνισε: «Το ίδιο θα γίνεται και στα ΑΕΙ». Σχετικά με τις καταλήψεις, η αντιμετώπισή τους είναι αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, με δεδομένο πάντως ότι πρέπει να συμπληρώνονται 13 εβδομάδες μαθημάτων για να γίνονται εξετάσεις. Ταυτόχρονα, η υπουργός προανήγγειλε κυβερνητική πρωτοβουλία για τη αναδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος.

Πάντως, εκτός από το ΑΠΘ οι υπόλοιπες πρυτανικές αρχές δέχθηκαν θετικά το νέο τρόπο επιλογής πρύτανη (ήταν το βασικό σημείο τριβής) έστω κι αν θεωρούν ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Αντίθετα, χθες διαφάνηκε ότι τα προεδρεία των ομοσπονδιών διδασκόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ παίρνουν αποστάσεις από την αρχική δήλωση των προέδρων τους περί απόλυτης ικανοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή