Στην τελική ευθεία η απελευθέρωση των ταξί

Στην τελική ευθεία η απελευθέρωση των ταξί

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον φόβο των αντιδράσεων των ιδιοκτητών ταξί, που απειλούν να πλήξουν, μέσω κινητοποιήσεων, ακόμη μία φορά τον τουρισμό, ο υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης παρουσίασε χθες στον πρωθυπουργό τις βασικές αρχές που θα διέπουν την απελευθέρωση του κλάδου. Οι όροι απελευθέρωσης της αγοράς των ταξί και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί κανείς προκειμένου να λάβει άδεια ταξί πρόκειται να ενσωματωθούν σε νόμο, καθώς δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, λόγω παρέλευσης της σχετικής προθεσμίας (από τις 30 Ιουνίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε χθες στον αρμόδιο υπουργό το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στη σχετική νομοθέτηση. Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Υποδομών δεν παρέλειπαν χθες να τονίζουν ότι πρόκειται να ενημερωθούν άμεσα τα θεσμικά κυβερνητικά όργανα, μετά τα εσωκομματικά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί προ μηνός, όταν μερίδα του κυβερνώντος κόμματος κατηγορούσε τον Γ. Ραγκούση για λήψη αποφάσεων (σχετικά με την απελευθέρωση) χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των οργάνων.

Συνεργάτες του κ. Ραγκούση διαβεβαιώνουν ότι η επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου πρόκειται να γίνει το προσεχές διάστημα, χωρίς ωστόσο να παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Τα σοβαρά προβλήματα που είχαν προκαλέσει οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί και η απειλή νέων κινητοποιήσεων φαίνεται ότι καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τελικό χρόνο ανακοίνωσης του θεσμικού πλαισίου.

Προϋποθέσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με το άνοιγμα του επαγγέλματος δεν αποκλείεται η απελευθέρωση του κομίστρου, ενώ οι υποψήφιοι νέοι ιδιοκτήτες αδειών ταξί θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν τον τρόπο να αποδείξουν (παραστατικά εφορίας π. χ.) ότι είναι ενεργοί επαγγελματίες και ότι μετρούν ορισμένα χρόνια προϋπηρεσίας. Δεδομένο θεωρείται ότι για την έκδοση νέας άδειας ο αιτών θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο. Η κατοχή καινούργιου και φιλικού προς το περιβάλλον οχήματος θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας. Το διοικητικό τέλος (παράβολο) που θα πρέπει να καταβάλει κανείς για την έκδοση άδειας δεν θα ξεπερνάει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 2.000 – 3.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει κανείς να διαθέτει καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, ενώ θα προβλέπεται και η καταβολή χρηματικής εγγύησης για την εξασφάλιση ελάχιστου χρόνου παραμονής στον κλάδο. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ραγκούσης δηλώνει ότι δεν θα ισχύσουν πληθυσμιακά κριτήρια στην έκδοση νέων αδειών, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική μέριμνα για ορεινές ή νησιωτικές περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή