Αλλάζει ο ανώτατος χρόνος σπουδών

Αλλάζει ο ανώτατος χρόνος σπουδών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στα τρία επόμενα χρόνια -δηλαδή, μέχρι το τέλος του 2013-14- οι σημερινοί «αιώνιοι» φοιτητές, δηλαδή όσοι έχουν ξεπεράσει τα 9 χρόνια σπουδών εάν φοιτούν σε τετραετούς διάρκειας σχολή, πρέπει να έχουν εξεταστεί στα μαθήματα που τους απομένουν και να έχουν πάρει πτυχίο. Οι φοιτητές που θα εισαχθούν φέτος θα έχουν επιπλέον δύο χρόνια για να πάρουν πτυχίο, μετά την ολοκλήρωση του κανονικού χρόνου σπουδών. Στη ρύθμιση αυτή φέρεται να καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο του νέου νόμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας συγκλίνει στις ακόλουθες ρυθμίσεις για τον μέγιστο χρόνο σπουδών τόσο των νεοεισερχόμενων φοιτητών, όσο και των «αιώνιων» φοιτητών (διευκρινιστικά παραδείγματα παρουσιάζονται στους πίνακες):

– Για τους φοιτητές που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ από φέτος: Ο ανώτατος χρόνος σπουδών θα είναι ίσος με τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για τη λήψη πτυχίου προσαυξημένο κατά 2 χρόνια ή 4 εξάμηνα. Δηλαδή, για τις σχολές τετραετούς φοίτησης (η πλειονότητα) τα 6 χρόνια, 5ετούς (πολυτεχνεία, γεωπονικές) τα 7 και 6ετούς (ιατρικές) τα 8 χρόνια. Για τους εργαζόμενους φοιτητές (μερικής φοίτησης) ο χρόνος σπουδών φτάνει τον διπλάσιο του προβλεπόμενου για τη λήψη πτυχίου.

– Για τους υπάρχοντες φοιτητές: Θα ισχύσουν τρεις ρυθμίσεις ανάλογα με τον χρόνο πρώτης εγγραφής. Ως ορόσημο τίθεται το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Τα ιδρύματα, μέσω του Οργανισμού τους, μπορούν να τροποποιήσουν ανάλογα τα χρονικά όρια με βάση επιστημονικά και λοιπά κριτήρια, για τα οποία ο φοιτητής θα διατηρεί ή θα χάνει τη φοιτητική ιδιότητα.

1η περίπτωση: Οι φοιτητές που κατά το τέλος του 2011-2012 (δηλαδή, τον Ιούλιο του 2012) θα έχουν συμπληρώσει 2ν+1 έτη σπουδών (ν=ο ελάχιστος χρόνος σπουδών της σχολής) θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα έως και το τέλος του 2013-2014 (δηλαδή, για ακόμα 2 χρόνια).

2η περίπτωση: Οι φοιτητές που στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 θα έχουν συμπληρώσει ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 (δηλαδή, για ακόμα 3 χρόνια).

3η περίπτωση: Οι φοιτητές που στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 δεν θα έχουν συμπληρώσει ν+2 έτη σπουδών, θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα για ακριβώς τον διπλάσιο χρόνο σπουδών σε σχέση με τα κανονικά έτη σπουδών.

Οι ρυθμίσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα, στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων του νόμου που ψηφίσθηκε την περασμένη Τετάρτη. Χθες, πάντως, φοιτητές του ΜΑΣ (ΚΚΕ) απέκλεισαν τα μέλη της Συγκλήτου του ΕΜΠ, ζητώντας να αποφασίσουν αναβολή της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου κατά μία εβδομάδα. Στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση και ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σίμος Σιμόπουλος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Τέλος, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή