Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτες ήταν χθες οι δύο μεγάλες πυρκαγιές στον Εβρο και την Αιτωλοακαρνανία εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών: ισχυροί άνεμοι και ξηρασία. Οι περιοχές που πλήττονται έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την Πέμπτη. Χθες έφθασαν τα δύο πρώτα αεροπλάνα από τη Γαλλία, από τα έξι που ζήτησε η χώρα μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ βοήθεια ζήτησαν η Ιταλία και η Αλβανία, που επίσης πλήττονται από δασικές πυρκαγιές.

Νέα πύρινα μέτωπα εμφανίστηκαν στην Πλάκα της Κερατέας, στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, στο Πάπαρι Αρκαδίας, στο Κοιλιωμένο Ζακύνθου, ενώ σε εξέλιξη παρέμεινε η φωτιά στο Στάνο Αμφιλοχίας. Κατοικημένες περιοχές απειλήθηκαν από την πυρκαγιά στο Σέιχ Σου Θεσσαλονίκης και τις δύο φωτιές στην Αττική.

Περισσότερα από 47.000 στρέμματα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός στον Εβρο. Χθες, το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης, είχε συνολικό μήκος 4 χλμ. με συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων. Τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται μεταξύ των σημείων Μελία, Κοίλα, Υψωμα 22 και Κιτρινόπετρα. «Αυτό που ζούμε είναι τραγικό, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά. Εχουμε εστίες φωτιάς παντού. Εκκενώσαμε ένα χωριό, αναχαιτίσαμε το μεγάλο μέτωπο των περασμένων ημερών και αμέσως ξέσπασε πυρκαγιά σε άλλο σημείο» έλεγε χθες με απόγνωση στην «Κ» ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Αρ. Γιαννακίδης. Λόγω της σοβαρότητας της κατάσταση με τις πυρκαγιές χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής μετέβησαν στην Πυροσβεστική και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις.

Χθες στην περιοχή επιχειρούσαν 175 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη Β. Ελλάδα, 4 Καναντέρ, 4 ελικόπτερα στα οποία προστέθηκε και ένα Σινούκ. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 4 αεροπλάνα από Γαλλία και Ισπανία.

Στις προσπάθειες συνδράμουν η περιφέρεια, ο στρατός, οι δήμοι και το δασαρχείο με μεγάλο αριθμό μηχανημάτων. Το νέφος και η τέφρα από τη φωτιά έχουν καλύψει την Αλεξανδρούπολη και η διεύθυνση Υγείας Εβρου ζήτησε από τους κατοίκους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, να έχουν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών τους. Την ίδια ώρα, στην αστυνομία κρατείται 49χρονος αγρότης, που αντιμετωπίζει την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Δύσκολη είναι και η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία. Η φωτιά στο Στανό Αμφιλοχίας καίει από τις 23 του μηνός, στις Φυτείες από τις 24, στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου από τις 25 και στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου από χθες. «Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Είναι απορίας άξιον πώς τόσο πολλά μέτωπα έχουν παρουσιαστεί αυτές τις ημέρες στην Αιτωλοακαρνανία» σχολίασε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας. Τεράστια πυρκαγιά μαινόταν χθες και στο χωριό Πάπαρι της Τρίπολης, πολλοί κάτοικοι του οποίου το εγκατέλειψαν.

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Σέιχ Σου, σε τρία διαφορετικά σημεία, καίγοντας πευκοδάσος. Για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία στην περιφερειακή Θεσσαλονίκης διακόπηκε σε δύο σημεία μέχρι να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή