Αρχίζει ένα «κουτσό» πρωτάθλημα

Αρχίζει ένα «κουτσό» πρωτάθλημα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτάθλημα 14 ομάδων και με λειψή αγωνιστική δεν θα έχουμε μόνο στη σημερινή πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας, αλλά πολύ πιθανά για καιρό ακόμα, μέχρι να ξεμπλεχτεί από νομικής πλευράς το κουβάρι των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αποφάσεις υποβιβασμού του Ολυμπιακού Βόλου, της Καβάλας και του Ηρακλή. Οι νομικοί ελιγμοί όχι μόνο αυτών των τριών ομάδων αλλά και όλων των άλλων που εμπλέκονται σ’ αυτή την ιστορία έμμεσα (Λάρισα, Πανσερραϊκός) ή άμεσα (Λεβαδειακός, Δόξα Δράμας), μπορεί να δημιουργήσουν απρόβλεπτα δεδομένα και να μπλοκάρουν αποφάσεις και διαδικασίες.

Μια τέτοια κίνηση του Ολυμπιακού Βόλου τού έδωσε παράταση στην ελπίδα. Επειτα από ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησε, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απαγόρευσε να αντικατασταθεί από άλλη ομάδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, απόφαση που αν γίνει σεβαστή από τη διοργανώτρια, θα μπλοκάρει για μεγάλο διάστημα το πρωτάθλημα. Η απόφαση αφορά και την Καβάλα. Σύμφωνα μ’ αυτή, δεν μπορεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να εξετάσει φακέλους υποψήφιων ομάδων (Λεβαδειακός, Δόξα Δρ.) για την αντικατάστασή τους, ούτε και να τους χορηγήσει πιστοποιητικό συμμετοχής.

Η Σούπερ Λίγκα ισχυρίζεται ότι δεν θα λάβει στα σοβαρά την απόφαση αυτή, διότι πρόκειται για παρέμβαση πολιτικών δικαστηρίων, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το καταστατικό της ΕΠΟ. Δεν είναι εύκολο και να την αγνοήσει όμως, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις σε νομικό επίπεδο, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Για να συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί να περάσουν ένας ή δύο μήνες ακόμα.

Νέα δεδομένα δημιουργεί και η δικαίωση του Ηρακλή από το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ, το οποίο με ψήφους 2-1 αποφάσισε να επανεξεταστεί η υπόθεση από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και να επανεκτιμηθούν οι λόγοι, βάσει των οποίων πάρθηκε η απόφαση του υποβιβασμού της ομάδας. Μία απόφαση που συνδέεται άμεσα με τον Αστέρα Τρίπολης ο οποίος έχει πάρει τη θέση του «γηραιού» στο πρωτάθλημα.

Προς το παρόν, το νέο πρωτάθλημα ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο, με 6 αγώνες αντί για 8 και με 12 αντί για 16 ομάδες στη σέντρα, καθώς δύο (Ολυμπιακός, ΑΕΚ) μένουν χωρίς αντίπαλο και άλλες δύο παραμένουν άγνωστες. Αμφίβολος φυσικά είναι και ο αγώνας του Αστέρα.

SΟS από Τζίγγερ για ΠΑΟ

Τoν εφιάλτη του Πρωτοδικείου και της οριστικής διάλυσης του Παναθηναϊκού επανέφερε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης με δήλωσή του. Ο μεγαλομέτοχος επανέλαβε την πρόθεση παραχώρησης του ποσοστού που κατέχει η οικογένειά του στην ΠΑΕ αρκεί να βρεθεί βιώσιμη λύση. Τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο μοναδικός λόγος που διατηρούμε, ως οικογένεια, έξι θέσεις στο Δ. Σ. της ΠΑΕ, είναι για να υπάρχει ελάχιστη διοικητική σταθερότητα. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να αντιμετωπίσει άμεσα την οριστική του διάλυση, οδηγούμενος στο Πρωτοδικείο, κάτι που σήμερα δεν φαντάζει πλέον καθόλου απίθανο. Στο μεταξύ όμως, οι υποκινητές και υποκινούμενοι των χθεσινών γεγονότων, επιτυγχάνουν την απαξίωση, τη διάλυση και την αποδόμηση του Παναθηναϊκού. Κύριοι, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Δύσκολη αλλά όχι… ακατόρθωτη η πρόκριση για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Μόνο στο άκουσμα της Σάμροκ Ρόβερς, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο όμιλος που κληρώθηκε ο ΠΑΟΚ είναι του Γιουρόπα και όχι του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότεναμ και Ρούμπιν Καζάν είναι πολύ ισχυρές και πλούσιες ομάδες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, δύο αντίπαλοι που σίγουρα θα προτιμούσε να τους έχει αποφύγει. Το καλό νέο είναι ότι στον ίδιο όμιλο κληρώθηκαν και οι Ιρλανδοί, η πιο αδύναμη βαθμολογικά ομάδα της διοργάνωσης, αλλά επειδή προκρίνονται μόνο δύο, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση για να συνεχίσει. Αντίθετα, η ΑΕΚ στάθηκε πιο τυχερή. Αν και οι τρεις άλλες ομάδες του ομίλου (Αντερλεχτ, Λοκομοτίβ Μόσχας, Στουρμ Γκρατς) έχουν την εμπειρία του Τσάμπιονς Λιγκ, καμιά δεν ξεχωρίζει φανερά προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Και τις τρεις ομάδες, η ΑΕΚ τις έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

– Αναλυτικά, οι όμιλοι:

1ος όμιλος: Τότεναμ, Ρούμπιν Καζάν, ΠΑΟΚ, Σάμροκ Ρόβερς. 2ος όμιλος: Κοπεγχάγη, Σταντάρ Λιέγης, Αννόβερο, Βόρσκλα Πολ. 3ος όμιλος: Αϊντχόφεν, Χάποελ Τελ Αβίβ, Ραπίντ Βουκ., Λέγκια Βαρ. 4ος όμιλος: Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Λάτσιο, Ζυρίχη, Βασλούι. 5ος όμιλος: Ντιναμό Κιέβου, Μπεσίκτας, Στόουκ Σίτι, Μακάμπι Τελ Αβίβ. 6ος όμιλος: Παρί Σεν Ζερμέν, Μπιλμπάο, Ζάλτσμπουργκ, Σλόβαν Μπρατισλάβας. 7ος όμιλος: Αλκμααρ, Μέταλιστ, Αούστρια Βιέννης, Μάλμε. 8ος όμιλος: Μπράγκα, Κλαμπ Μπριζ, Μπέρμιγχαμ, Μάριμπορ. 9ος όμιλος: Ατλέτικο Μαδρίτης, Ουντινέζε, Ρεν, Σιόν. 10ος όμιλος: Σάλκε, Στεάουα, Μακάμπι Χάιφα, ΑΕΚ Λάρνακας. 11ος όμιλος: Τβέντε, Φούλαμ, Οντένσε, Βίσλα Κρακοβίας. 12ος όμιλος: Αντερλεχτ, ΑΕΚ, Λοκομοτίβ Μόσχας, Στουρμ Γκρατς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή