Καμία πρόβλεψη για δίδυμους υποψηφίους

Καμία πρόβλεψη για δίδυμους υποψηφίους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέρμα στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τη Δευτέρα αναμένεται (εκτός απροόπτου) να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Συνολικά, 85.600 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 66.400 θέσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τάση είναι πτωτική σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στις σχολές του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου (σχολές θετικών επιστημών, ιατρικές, πολυτεχνεία) και η μικρότερη στις σχολές του 5ου (οικονομικά) και 1ου πεδίου (θεωρητικές επιστήμες).

Την ίδια στιγμή, πάντως, το υπουργείο Παιδείας, στον νέο νόμο για την εισαγωγή των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών… ξέχασε τους δίδυμους υποψηφίους.

Ειδικότερα, από φέτος καταργήθηκαν οι μετεγγραφές και οι υποψήφιοι από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, καθώς και όσοι πληρούν ορισμένα κοινωνικά κριτήρια, διεκδικούν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων σε κάθε σχολή ή τμήμα. Συγκεκριμένα, φέτος οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγορίων θα διεκδικήσουν συνολικά 8.040 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Από αυτές, οι 3.754 θα δοθούν στα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, οι 3.172 στα τέκνα τρίτεκνων οικογενειών και οι 1.114 στα παιδιά που υπάγονται σε κοινωνικά κριτήρια (παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας, αδελφοί ήδη φοιτητών, ορφανοί, τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών, συγγενείς πασχόντων). Στα πανεπιστήμια θα δοθούν 4.175 θέσεις και στα ΤΕΙ 3.865 θέσεις.

Ομως, γονείς διδύμων, που μετείχαν στις εξετάσεις και ως φαίνεται θα εισαχθούν σε σχολές με έδρα σε διαφορετική πόλη, απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας με το ερώτημα εάν μπορεί ο ένας δίδυμος αδελφός να μετεγγραφεί σε σχολή της πόλης που εισάγεται ο έτερος δίδυμος. Πρόκειται για αίτημα που ακολουθεί τη φιλοσοφία της πρόβλεψης ότι εάν υπάρχει ήδη φοιτητής σε κάποια πόλη, ο μικρότερος νεοεισαχθείς αδελφός του σε άλλη πόλη, μπορεί να εισαχθεί σε σχολή της πόλης του μεγαλύτερου αδελφού. Και αυτό για να μην αναγκαστεί η οικογένεια να συντηρεί τρία σπίτια σε διαφορετικές πόλεις (το πατρικό, του μεγαλύτερου αδελφού και του νεοεισαχθέντος).

Ρύθμιση για τους διδύμους αδελφούς στον νόμο δεν υπάρχει και, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου το απέδωσαν σε αμέλεια. Ενδιαφερόμενοι γονείς απευθύνθηκαν και στον Συνήγορο του Πολίτη, οι υπηρεσίες του οποίου επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν το θέμα μετά την 1η Σεπτεμβρίου (λόγω μάλλον των θερινών διακοπών). Σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε και ο βουλευτής Πιερίας κ. Κώστας Κουκοδήμος. Η επίλυση του θέματος επείγει, καθώς, κατά τη συνήθη πρακτική, οι επιτυχόντες πρέπει να εγγραφούν στα ΑΕΙ μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή