Διορισμοί με σταγονόμετρο στην Τριτοβάθμια

Διορισμοί με σταγονόμετρο στην Τριτοβάθμια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση του αριθμού προσλήψεων τόσο των μονίμων διδασκόντων όσο και των συμβασιούχων αναμένεται να αποτελέσει την κύρια πηγή προβλημάτων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα εγκρίνει σταδιακά 400 διορισμούς πανεπιστημιακών από τους περίπου 900, των οποίων ο διορισμός έχει εγκριθεί από τα πανεπιστήμιά τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο θα προχωρήσει και στον διορισμό περίπου 250 συμβασιούχων, από τους 500 που είχε ζητήσει η σύνοδος των πρυτάνεων. Πέρυσι είχαν προσληφθεί περί τους 600 συμβασιούχους. Η μείωση αυτή πιθανόν να προκαλέσει κραδασμούς στη λειτουργία των ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με τη συνταξιοδότηση πανεπιστημιακών. Οπως ανέφερε στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Ευγενία Μπουρνόβα, φέτος υπολογίζεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν περισσότεροι από 300 διδάσκοντες, που είναι ο ετήσιος μέσος όρος συνταξιοδοτήσεων.

Για τις προσλήψεις των συμβασιούχων «θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση σε σχέση με τις ανάγκες κάθε ιδρύματος», όπως προτείνει, μιλώντας στην «Κ»,  ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρης Τσάρτας. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι περισσότερες θα γίνουν στα μικρότερα τμήματα πανεπιστημίων και τα πιο νέα και περιφερειακά ιδρύματα, τα οποία έως τώρα στηρίζονται στους συμβασιούχους, σε αντίθεση με τα παλαιά, κεντρικά ΑΕΙ στα οποία οι περισσότεροι διδάσκοντες είναι μόνιμοι. Βέβαια, στα κεντρικά ΑΕΙ οι λέκτορες και οι επίκουροι (στις χαμηλότερες βαθμίδες θα πέσει, ως συνήθως, το βάρος) θα αναγκαστούν να… κοπιάσουν λίγο περισσότερο για να καλύψουν τις ώρες των λειτουργικών κενών. Από την άλλη, τα περισσότερα ΑΕΙ έχουν ήδη προσαρμόσει τα προγράμματα σπουδών με βάση τη μείωση των προσλήψεων. Ομως, όπως τόνισε η κ. Μπουρνόβα, η προσαρμογή αυτή οδηγεί σε υποβάθμιση των σπουδών διότι συνήθως «κόβεται» το μάθημα ενός συνταξιοδοτηθέντος διδάσκοντος, ο οποίος δεν αντικαθίσταται.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στα ΤΕΙ, τα οποία διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων. Ιδιαίτερος είναι ο πονοκέφαλος των περιφερειακών ΤΕΙ για την τύχη του προσωπικού στα 24 Τμήματα τα οποία δεν θα δεχθούν εισακτέους και άρα οδεύουν σε λουκέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή