H ώρα των βάσεων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες απέμειναν για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -αύριο ή αργότερο την Τρίτη η σχετική διαδικασία- και η πτωτική τάση που είχε διαφανεί από την ανακοίνωση των βαθμών πρόσβασης, επιβεβαιώνεται πλήρως από τις τελευταίες πληροφορίες της «Κ».

Ειδικότερα, φέτος 85.600 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 66.400 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, και καθώς έχει καταργηθεί η βάση του 10, το 77,43% των υποψηφίων κατοχυρώνει δικαίωμα εισαγωγής. Είναι μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες επιτυχίας διαχρονικά. Η πτώση των βάσεων θα είναι γενική. Συγκεκριμένα, θα κινηθεί από 200 έως και 500 μόρια για τις σχολές υψηλής ζήτησης (π.χ. ιατρικές σχολές, πολυτεχνεία) και θα αυξάνει σταδιακά όσο χαμηλώνει η βαθμολογική κλίμακα, φθάνοντας έως και τα 1.500 μόρια σε τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, που κινούνται γύρω από τη βάση του 10, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμη πιο μεγάλη σε τμήματα η βάση των οποίων κινείται περί τα 7.000 μόρια.

Από την άλλη, αναμένεται να διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ των σχολών των κεντρικών και των περιφερειακών ΑΕΙ. Και αυτό διότι η πτώση των βάσεων στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι μικρότερη σε σχέση με την πτώση στα περιφερειακά ΑΕΙ. Αυτό εξηγείται από το ότι φέτος η ζήτηση για τις κεντρικές σχολές είναι πάρα πολύ υψηλή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι που αποδίδεται στο ενδιαφέρον των υποψηφίων από τα μεγάλα αστικά κέντρα να σπουδάσουν σε σχολή «εντός έδρας», για να αποφύγουν τα έξοδα της «μετανάστευσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή