Εικονικές εξαγωγές με πλαστά τιμολόγια

Εικονικές εξαγωγές με πλαστά τιμολόγια

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δίκτυο» δέκα και πλέον εμπορικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Βουλγαρία, μέσω των οποίων μέλη της βουλγαρικής μαφίας νομιμοποιούν έσοδα από τη διακίνηση ναρκωτικών και τη σωματεμπορία, έχουν εντοπίσει οι διωκτικές αρχές των δύο χωρών. Την έρευνα για την υπόθεση διεξάγουν από κοινού η Εθνική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση Οργανωμένου Εγκλήματος (ΝSΒΟΡ) της Βουλγαρίας και η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», ερευνάται με άκρα μυστικότητα το ενδεχόμενο εμπλοκής (ηθελημένης ή ακούσιας) στην υπόθεση μεγάλης, κρατικής βιομηχανίας τροφίμων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μονάδες παραγωγής σε πόλεις της Β. Ελλάδος. Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία εμφανίζεται σε τιμολόγια να έχει εξαγάγει μεγάλες ποσότητες του προϊόντος της σε επιχειρήσεις της Βουλγαρίας, που όμως φέρονται να ελέγχονται και να «εξυπηρετούν» τη βουλγαρική μαφία. Η εν λόγω βιομηχανία διατηρεί περιορισμένες εμπορικές σχέσεις με χώρες του εξωτερικού, μία από τις οποίες είναι η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η έρευνα έχει ξεκινήσει ήδη από την περασμένη άνοιξη και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Μιλώντας για το θέμα στην «Κ», στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ανακρίσεων ώστε, μεταξύ άλλων, να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της ελληνικής βιομηχανίας στην υπόθεση και να διευκρινιστεί εάν υπάλληλοί της συνδέονται ή όχι με τη δράση του κυκλώματος».

Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε ότι το κύκλωμα, στο οποίο μετέχουν Βούλγαροι και Ελληνες υπήκοοι, «ελέγχει» τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και νόμιμη δραστηριότητα την εμπορία τροφίμων. Από τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα των ερευνών, οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται να εξάγουν τα προϊόντα τους στη γειτονική χώρα και αντιστοίχως οι επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία να εισάγουν τρόφιμα από την Ελλάδα.

Ξέπλυμα χρήματος

«Εχουν εντοπιστεί τιμολόγια και φορτωτικά έγγραφα που εμφανίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν στη γειτονική χώρα, π.χ., 400 τόνους ενός προϊόντος, τη στιγμή που η πραγματική ποσότητα που εξάγεται είναι αντίστοιχα τέσσερις τόνοι» αναφέρει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Με τον τρόπο αυτό, εξηγεί, οι Βούλγαροι εμφανίζονται σε εικονικά τιμολόγια να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές. Επιπλέον, σύμφωνα με μια εκδοχή, για τις εμπορικές συναλλαγές έχουν εκδοθεί παραστατικά στα οποία φαίνεται να έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά σε ΦΠΑ που, όμως, ουδέποτε έχουν πληρωθεί. «Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της βουλγαρικής μαφίας ξεπλένουν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες και κυρίως το εμπόριο ναρκωτικών και το trafficking», εξηγεί ο ίδιος αξιωματικός.

Τα άτομα που εμφανίζονται ως επικεφαλής των εταιρειών του κυκλώματος δεν έχουν απασχολήσει τις αρχές. Διερευνάται ωστόσο, εάν πίσω από αυτούς βρίσκονται πρόσωπα που συνδέονται με τη μαφία της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με μια εκδοχή, τους Ελληνες ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων που αρχικά πραγματοποιούσαν νόμιμες συναλλαγές προσέγγισαν Βούλγαροι επιχειρηματίες με δεσμούς με τη μαφία της χώρας τους.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, ως εγκέφαλος της «βιομηχανίας» ξεπλύματος μαύρου χρήματος εμφανίζεται Βούλγαρος υπήκοος που, κατά πληροφορίες, κινείται μεταξύ Σόφιας – Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Στον σκληρό πυρήνα του κυκλώματος κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, 12 – 13 άτομα, σε Βουλγαρία και Ελλάδα. Η δράση τους, τουλάχιστον ως προς το σκέλος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φέρεται να έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες. Καθώς όμως η διερεύνηση της υπόθεσης απαιτεί έλεγχο σε εκατοντάδες τιμολόγια και εμπορικές συναλλαγές, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι το κύκλωμα προβαίνει σε εικονικές εμπορικές συναλλαγές μέσω εικονικών τιμολογίων για μεγαλύτερο διάστημα.

Μέσω τελωνείου Προμαχώνα

Στη δράση του κυκλώματος είχαν αναφερθεί εμμέσως, στα τέλη Απριλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και ο Βούλγαρος ομόλογός του κ. Τσβετάν Τσβετάνοφ, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στη χώρα. Στο περιθώριο της συνάντησης, μάλιστα, ο κ. Τσβετάνοφ μιλώντας κατ’ ιδίαν στους δημοσιογράφους είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μέρος των κεφαλαίων που νομιμοποιούνται με τη μέθοδο των εικονικών εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα σε επιχειρήσεις Ελλάδος και Βουλγαρίας επιστρέφουν στη χώρα με τη μορφή επενδύσεων που γίνονται κυρίως σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Τότε, ο κ. Παπουτσής απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» είχε δηλώσει επισήμως ότι «αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη υπόθεση με την οποία θα ασχοληθεί η νέα Διεύθυνση για τη δίωξη του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις βουλγαρικές Αρχές και ελπίζω να έχουμε και εκεί καλά αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, αστυνομικοί της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συμμετέχουν στην έρευνα για την υπόθεση αδυνατούν προς το παρόν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον κύκλο «εργασιών» του κυκλώματος, υπολογίζοντάς τον, ωστόσο, σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, κατά πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν προκύψει ενδείξεις για εμπλοκή στην υπόθεση επίορκων υπαλλήλων του τελωνείου Προμαχώνα. Από το συγκεκριμένο τελωνείο, εξάλλου, εμφανίζονται να έχουν διακινηθεί οι περισσότερες ποσότητες τροφίμων που εμπορεύονται οι εταιρείες οι οποίες ελέγχονται για συμμετοχή στο κύκλωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή