Πύρινο πλήγμα στον Εβρο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος του καλοκαιριού επεφύλασσε ακόμα μια μεγάλη οικολογική καταστροφή για τη χώρα μας, με τη μεγαλύτερη πληγή στο πύρινο παζλ να έχει αποτυπωθεί στον Εβρο, που μετρά τεράστιες ζημιές σε δάση, αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές από την πυρκαγιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης κοντά στη Λευκίμη και επεκτάθηκε ραγδαία καίγοντας στο διάβα της περίπου 60.000 στρέμματα, μέχρι την ώρα που τέθηκε σε μερικό έλεγχο. Κι αυτά σε μια αντιπυρική περίοδο που «έβαινε σχετικώς ομαλώς».

«Εβλεπα την απόγνωση στα μάτια των κατοίκων την ώρα που το δάσος καιγόταν», λέει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας-Θράκης, Αριστείδης Γιαννακίδης, αναφερόμενος στις πολύ δύσκολες στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι του νομού Εβρου τις προηγούμενες ημέρες, και σύμφωνα με τον ίδιο, 35.000 στρέμματα πυκνού, σπάνιου πευκοδάσους έγιναν στάχτη, ενώ οι πυροσβέστες και η τοπική κοινωνία έδωσαν μάχη προκειμένου να μην απειληθεί το γειτονικό, παγκοσμίως γνωστό δάσος Δαδιάς, ο εθνικός δρυμός που φιλοξενεί δεκάδες είδη σπάνιων αμφίβιων, πουλιών και θηλαστικών. «Εκκενώσαμε το χωριό Κοίλα πριν οι φλόγες μπουν μέσα. Η φωτιά απείλησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κάτι που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες» επισημαίνει ο ίδιος, ενώ για την ακριβή, ταχεία, καταγραφή της καταστροφής στον Εβρο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση με χρήση δορυφόρου.

Χωρίς να συνυπολογίζονται οι καταστροφές από τα μεγάλα πύρινα μέτωπα της εβδομάδας που πέρασε, από την αρχή του χρόνου 144.000 στρέμματα έχουν καεί σε περισσότερες από 6.000 εκδηλωθείσες πυρκαγιές. Ο αριθμός αυτός είναι ήδη μεγαλύτερος από τις περυσινές καταστροφές (118.528 στρέμματα) και αναμένεται να ξεπεράσει τα 200.000 αν συνυπολογιστούν οι καταστροφές σε Εβρο, Αιτωλοακαρνανία, Γιάννενα, Τρίπολη και πολλές άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τις φλόγες, ενώ χωριά εκκενώνονταν ώς τα ξημερώματα του Σαββάτου, «διά παν ενδεχόμενον».

«Προκαλεί εντύπωση ότι φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, είχαμε εστίες φωτιάς κυριολεκτικά σε όλη την Ελλάδα. Ισως εκτός από τη Σάμο, όλες οι περιοχές επλήγησαν σοβαρά από πυρκαγιές» σχολιάζει στην «Κ» ο αντιστράτηγος Π. Σ. ε. α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις της άνοιξης ευνόησαν τη βλάστηση, η οποία ξεράθηκε με τους καύσωνες που ακολούθησαν, ενώ οι δυνατοί άνεμοι μακράς διαρκείας έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα. Φυσικά, οι αφορμές για να ξεσπάσουν οι φωτιές ήταν «οι συνήθεις», αφού μέχρι χθες είχαν σχηματιστεί 140 δικογραφίες σε βάρος ατόμων για εμπρησμό από αμέλεια ή από πρόθεση. Από αυτούς μόνο ο ένας προφυλακίστηκε.

Από ένα τρακτέρ

Η μεγάλη φωτιά του Εβρου ξεκίνησε από τρακτέρ -δεν έχει καταγραφεί τέτοιο ανάλογο συμβάν- που οδηγούσε αγρότης της περιοχής. Η εξάτμιση του οχήματος ήταν χαλασμένη, «πετούσε» σπίθες αφήνοντας στο πέρασμά του εστίες φωτιάς, ενώ ο οδηγός… αγρόν ηγόραζε. Ο αγρότης συνελήφθη, γεγονός που όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς οι εντολές που έχει λάβει το ανακριτικό του Π. Σ. είναι η ενδελεχής διερεύνηση κάθε πυρκαγιάς και η παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη. «Σε μερικές περιπτώσεις οι άνεμοι που επικρατούσαν στις φωτιές ήταν ισχυρότεροι και από το 2007», ανέφερε στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος, ωστόσο η συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λειτούργησε καλύτερα καθώς από φέτος οι υπηρεσίες υπάγονται στο ίδιο υπουργείο αλλά και συστεγάζονται. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Κ», ο γ. γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Θεόδωρος Μπούφης, έκανε λόγο για άριστη συνεργασία τόσο με την Πυροσβεστική όσο και με τους ΟΤΑ. «Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες, μόνο την Παρασκευή οι φωτιές ξεπέρασαν τις 100».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή