ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα ταρό δεν έχει ανεργία

Η τηλεπαθητικός Νοραλί βλέπει οράματα. Η χαρτορίχτρα κυρία Τασούλα χρειάζεται μόνο το όνομα, το χρώμα των μαλλιών και την ηλικία μας για να διαβάσει τα πάντα για το τι μάς περιμένει στη ζωή. Η κυρία Ρένα από το Αϊβαλί (που παραπέμπει στις… «Μάγισσες της Σμύρνης») ασκείται στην «επανασύνδεση» προσώπων χρησιμοποιώντας αστρολογία, χαρτομαντεία και αριθμολογία. Και μη βιαστείτε να ανασηκώσετε με ειρωνική προδιάθεση το φρύδι σας ούτε να μειδιάσετε ούτε να σχολιάσετε πικρόχολα αυτούς που ζητούν τη βοήθεια μέντιουμ και άλλων… πνευματικών δυνάμεων. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι πελάτες είναι πολλοί, πάρα πολλοί, και ανάμεσά τους υπάρχουν άτομα «υπεράνω υποψίας» και μπορεί να πέσετε σε κανένα φίλο ή γνωστό σας.

Τα παραπάνω πιστοποιεί εκ πείρας η κ. Κ.Β. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας), που ασκεί το επάγγελμα της αστρολόγου πάνω από μια δεκαετία. Η ίδια ξεκίνησε μετά τη «φούσκα» της Σοφοκλέους (όσο οι μετοχές ανέβαιναν οι αστρολόγοι δεν προλάβαιναν να κλείνουν ραντεβού) να προβλέπει και να συμβουλεύει. Αρχικά έκανε σπουδές Οικονομικών, πήγε στην Αγγλία για επαγγελματική συνέχεια αλλά εκεί την κέρδισαν τα άστρα. «Για αλλού ξεκίνησα, και αλλού βρέθηκα. Οταν πήγα έξω, διαπίστωσα πως η αστρολογία αντιμετωπίζεται σοβαρά, είναι κατοχυρωμένη». Είναι κάτι που ενοχλεί τους συναδέλφους της «ότι πολλοί δεν μας παίρνουν σοβαρά εδώ, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι άνθρωποι που εσείς αποκαλείτε «επώνυμους», μορφωμένοι, με κοινωνικά αξιώματα έρχονται να μας συμβουλευθούν…». Το επαγγελματικό απόρρητο δεν την αφήνει να ανοιχθεί περισσότερο.

Και η ίδια πάντως ομολογεί ότι «είναι λίγοι οι σοβαροί επαγγελματίες στην Ελλάδα γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Να, για παράδειγμα, οι φωτογραφίες δίπλα στις αγγελίες συνήθως είναι αγνώστων από το Ιντερνετ. Με μια προσεκτική ματιά θα καταλάβετε ποια είναι υπαρκτά και ποια ανύπαρκτα πρόσωπα». Οι «ειδικότητες» άλλωστε, είναι πολλές για να διαλέγει ο πελάτης. Χαρτορίχτρες, καφετζούδες, χειρομάντεις, κρυσταλλομάντεις, μέντιουμ, πνευματιστές και πάει λέγοντας.

Το τελευταίο διάστημα, η απελπισία αφήνει το αποτύπωμά της και στο πελατολόγιο αστρολόγων. Η κ. Κ.Β. διαβεβαιώνει ότι «άνεργοι, απολυμένοι, συμβασιούχοι έρχονται και ρωτούν τι προοπτικές υπάρχουν. Αλλοι ανησυχούν μήπως μείνουν άνεργοι. Υπάρχουν κι εκείνοι που ζητούν συμβουλές για το αν πρέπει να επενδύσουν σε ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα». Τα συναισθηματικής φύσης θέματα, κατεξοχήν πεδίο δράσης των αστρολόγων, έχουν περάσει πια σε δεύτερη μοίρα. «Εχουν υποχωρήσει αισθητά, ωστόσο άνδρες και γυναίκες ρωτούν αν θα βρουν ένα ταίρι, αν θα παντρευτούν. Αυτές τις ημέρες είχαμε και πελάτες που ρωτούσαν εάν θα περάσουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο». Οπως λέει, «ενδιαφέρονται ακόμη και κληρικοί, κυρίως για το ερευνητικό κομμάτι της δουλειάς μας». Η ίδια διατηρεί πελάτες εδώ και μια δεκαετία. Δουλεύει κυρίως από το σπίτι, με τηλεφωνική γραμμή 90. Ομως, «έχει διαφορά από τα call centers της τηλεόρασης, όπου η αναμονή «φουσκώνει» τον λογαριασμό. Στα call center απασχολούνταν όποιος να ‘ναι. Πλέον ο κόσμος τα έμαθε και δεν παίρνει πια. Προσωπικά, έχω συμφωνία για να μην περιμένουν στην αναμονή οι πελάτες». Για κάθε κλήση, σε εκείνη αναλογούν 0,70 με 0,80 λεπτά του ευρώ. Ενα προσωπικό ραντεβού κοστίζει μεταξύ 60-70 ευρώ και διαρκεί μιάμιση ώρα. Οι επαγγελματίες αστρολόγοι, πάντως, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται να κόβουν απόδειξη για την εφορία. Αλλωστε υπάγονται στην κατηγορία αστρολόγων – συγγραφέων.

Η τελευταία -ενδεικτική της σοβαρότητας του θέματος- αποκάλυψη του ΣΔΟΕ για τις τραπεζικές καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που ανήκαν σε μέντιουμ, ανακινεί για πρώτη φορά το ζήτημα του εμπορίου και παρεμπορίου «πνευματικών υπηρεσιών». Οι ασχολούμενοι με αυτό, νόμιμοι και παράνομοι, ημεδαποί και αλλοδαποί, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε χιλιάδες, με συνολικό τζίρο άγνωστο «αλλά σίγουρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως», λέει στην «Κ» αρμόδια πηγή. «Και βέβαια μιλάμε για άλλον ένα κρουνό φοροδιαφυγής», συμπληρώνει.