Διπλασιάστηκαν οι παρ’ ολίγον αυτόχειρες το 2011

Διπλασιάστηκαν οι παρ’ ολίγον αυτόχειρες το 2011

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 115% αυξήθηκε το 2011 ο αριθμός των ατόμων που κοινοποίησαν στο Διαδίκτυο την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 125 περιστατικά έναντι 58 το 2010. Στο σύνολο των περιπτώσεων, οι αυτοκτονίες απετράπησαν μετά την παρέμβαση αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι παρ’ ολίγον αυτόχειρες ήταν άτομα ηλικίας από 13 έως 52 ετών. Το φαινόμενο, σύμφωνα με αξιωματικούς της υπηρεσίας, γνώρισε ανησυχητική έξαρση στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ μόνο το τελευταίο δεκαήμερο τα συμβάντα έφτασαν τα 22! Ενδεικτικά, την Κυριακή αστυνομικοί απέτρεψαν απόπειρα αυτοκτονίας (τη 2η) 32χρονης από την Αθήνα, η οποία είχε κοινοποιήσει στο Facebook την πρόθεση να βάλει τέλος στη ζωή της. Η γυναίκα εξετάστηκε από γιατρό και κατόπιν παρέμβασης εισαγγελέα οδηγήθηκε για νοσηλεία σε ψυχιατρείο. Είκοσι τέσσερις ώρες νωρίτερα, 29χρονη από την Εύβοια που επίσης είχε κοινοποιήσει στο Διαδίκτυο την απόφασή της να αυτοκτονήσει, εντοπίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, από αστυνομικούς και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, προκειμένου να υποβληθεί σε πλύση στομάχου, καθώς είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα χαπιών. Την ίδια ημέρα (Σάββατο 27/8) καταγράφηκαν ακόμα δύο συμβάντα με πρωταγωνιστές έναν 19χρονο στην Κρήτη και έναν 41χρονο στην Αθήνα.

Για το θέμα μίλησε στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος, επιστημονικός συνεργάτης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εθισμού Διαδικτύου. Σύμφωνα με τον κ. Σιώμο, παράγοντες όπως η οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και η γενική (σε παγκόσμια κλίμακα) αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης αποτελούν ορισμένες μόνο από τις αιτίες του φαινομένου. Ο ίδιος επισήμανε ότι η δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο της πρόθεσης αυτοκτονίας ισοδυναμεί με κραυγή βοήθειας που απευθύνει ο υποψήφιος αυτόχειρας και αποκάλυψε ότι οι εθισμένοι στο Διαδίκτυο έφηβοι έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν μόνιμες σκέψεις θανάτου σε σχέση με τους υπόλοιπους χρήστες Ιντερνετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή