Εντυπωσιακή πτώση των βάσεων

Εντυπωσιακή πτώση των βάσεων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική κρίση έβαλε το στίγμα της στις φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις κακές επιδόσεις των υποψηφίων. Η πτώση των βάσεων ήταν εντυπωσιακή – ακόμη και στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν κάτω από τα 18.500 μόρια. Η πτώση, βέβαια, ήταν εντονότερη στις σχολές, οι οποίες οδηγούν σε επαγγέλματα που πλήττονται από την ύφεση, καθώς και τις σχολές των περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ετσι, πτώση είχαν τα παιδαγωγικά τμήματα, λόγω των ελάχιστων πλέον διορισμών δασκάλων στα δημόσια σχολεία, καθώς και τα τμήματα των πολιτικών μηχανικών στα πολυτεχνεία και τις αντίστοιχες ειδικότητες στα ΤΕΙ. Ενδεικτικά, η πτώση έφθασε στα 3.673 μόρια στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων Αιγαίου με έδρα στη Σάμο. Συνολικά, 439 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ είχαν πτώση και 90 άνοδο. Οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων και η απουσία του βαθμολογικού ορίου εισαγωγής (καταργήθηκε το 2010) οδήγησε κάτω από το 10 τη βάση εισαγωγής επτά σχολών ΑΕΙ. Αντίστοιχα, τα μισά τμήματα ΤΕΙ είχαν βάση εισαγωγής κάτω από 10. Ομως, η φετινή διαδικασία στιγματίστηκε και από τα στρεβλά που προκάλεσαν οι αλλαγές -διά χειρός του πρώην υφυπουργού κ. Ιω. Πανάρετου- στο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων από ειδικές κατηγορίες (παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων) και την ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού. Μεταξύ αυτών, υποψήφιος εισάγεται στη Φιλολογία Αθηνών με 1.885 μόρια και βαθμό 2,04! Αποτέλεσμα είναι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναζητάει τρόπους να αλλάξει το σύστημα.

Ειδικότερα, φέτος, στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στις ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού και τις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες εισήχθησαν 77.893 υποψήφιοι (84.368 πέρυσι) από τους 123.916 που κατέθεσαν μηχανογραφικό δελτίο (γενικό ποσοστό επιτυχίας 62,86%). Οι βάσεις εισαγωγής για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων παρουσιάζονται στο www.kathimerini.gr. Ταυτόχρονα, φέτος έμειναν 1.568 κενές θέσεις, εκ των οποίων οι 1.040 από τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων που διεκδίκησαν το 90% των θέσεων, 119 από εκείνους που διεκδίκησαν χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων και 409 θέσεις από την κατηγορία υποψηφίων των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄. Το 2010 είχαν μείνει συνολικά 4.108 κενές θέσεις.

Εκτός από την παταγώδη πτώση των βάσεων, αυτό που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις ήταν οι χαμηλές βαθμολογίες με τις οποίες εισήχθησαν σε πανεπιστημιακά τμήματα υποψήφιοι από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες καθώς και όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια. Εως πέρυσι, οι υποψήφιοι των κατηγοριών αυτών, εάν εισάγονταν σε κάποιο ΑΕΙ, έπαιρναν μετεγγραφή. Από φέτος οι υποψήφιοι των κατηγοριών αυτών διεκδίκησαν ξεχωριστές θέσεις σε κάθε ΑΕΙ με αποτέλεσμα να προκύψουν πολύ χαμηλές βάσεις. Συγκεκριμένα, εισήχθησαν υποψήφιοι με 1.885 μόρια στη Φιλολογία Αθήνας (βάση τα 17.261 μόρια), με 2.604 στο Μαθηματικό Αθήνας (βάση 15.760 μόρια), με 7.258 στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ (21.715 μόρια). Επίσης, λόγω της νέας διαδικασίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου ηλεκτρονικά, μερικές δεκάδες υποψήφιοι διαμαρτύρονται ότι μπερδεύτηκαν και δεν οριστικοποίησαν το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό. Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν εκτός ΑΕΙ, παρότι ορισμένοι συγκέντρωσαν περί τα 19.000 μόρια!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή